Το τέλος της δυναστείας των Παπανδρέου

Το τέλος της δυναστείας των Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε. Είναι βέβαιο ότι στο επιτελείο του θα είναι έκπληκτοι από το γεγονός ότι ο Γιώργος, ο δικός τους Γιώργος, έχασε. Δεν πίστευαν πριν τις εκλογές της πρώτης Κυριακής ότι υπήρχε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να συμβεί αυτό. Αν το πίστευαν δεν θα είχαν εκθέσει το πολιτικό κεφάλαιο των Παπανδρέου σε τέτοιο κίνδυνο. Διότι σήμερα δεν έχασε απλά ο Γιώργος την προεδρία. Αλλά ο γόνος μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας την οδήγησε στα βράχια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μία μοναδική περίπτωση στην πολιτική ιστορία του τόπου. Κατάφερε να εξανεμίσει μέσα σε λίγους μήνες την μεγάλη νίκη του στις εκλογές του 2009 και στην συνέχεια να διασπάσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, την προεδρία του οποίου διεκδίκησε, πετυχαίνοντας στο τέλος μια ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν έχασε με 49%. Δεν έχασε με 40%. Έχασε με 32% έναντι 68% του αντιπάλου του. Αν αυτό δεν είναι συντριβή για έναν πρώην πρωθυπουργό και γιο και εγγονό πρωθυπουργού, τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέτοια;

Θα μπορούσε ένα άλλο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου να διεκδικήσει στο μέλλον τα ηνία της… προοδευτικής παράταξης; Η απάντηση είναι αρνητική. Αν δεχτούμε ότι ο παππούς του Γιώργου, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ίδρυσε μία παράταξη, ο ΓΑΠ την παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα. Η μεγάλη ήττα της οικογένειας Παπανδρέου δεν σημειώθηκε σήμερα, αλλά την ώρα που ο κόσμος της Κεντροαριστεράς εγκατέλειπε το πλοίο και την διακυβέρνηση του Γιώργου για να εμπιστευτεί τις τύχες του σε έναν νέο καπετάνιο, τον Αλέξη Τσίπρα. Απλά σήμερα ο κ. Παπανδρέου έβαλε ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες υπήρχαν σε ένα εναπομείναν κομμάτι του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ ότι θα μπορούσε στο τέλος κάτι να διασωθεί.

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ή αν θα επιστρέψει στο πείραμα του ΚΙΔΗΣΟ. Αν και στο τέλος κι αυτό ακόμη έχει ελάχιστη σημασία. Το βέβαιο είναι ότι οι φίλοι του (τους ονόμασαν και κηπουρούς) που έβαλαν πλάτες προεκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχουν πλέον λόγο να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]