Το Μπιλμπάο, η πολιτική και το EURO

Το Μπιλμπάο, η πολιτική και το EURO

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ανακοίνωσε την πεποίθησή του πως το EURO θα διεξαχθεί κανονικά αυτό το καλοκαίρι από τις 11 Ιουνίου ως τις 11 Ιουλίου στις 12 διαφορετικές χώρες που έχουν επιλεγεί. Βέβαια, αυτό το είπε μια μέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ενημέρωσε τους κατόχους εισιτηρίων πως πλησιάζει η διορία επιστροφής των εισιτηρίων, αν το επιθυμούν, και της αποζημίωσής της, μια και δεν είναι εγγυημένο πως όλα τα ματς θα γίνουν στις προγραμματισμένες έδρες.

Τις τελευταίες μέρες, πάντως, ο μεγάλος πονοκέφαλος της UEFA είναι το Μπιλμπάο. Η πόλη θα φιλοξενήσει τα τρία παιχνίδια της εθνικής Ισπανίας για τον 5ο όμιλο κόντρα σε Σουηδία, Πολωνία και Σλοβακία. Επιπλέον, εκεί θα διοργανωθεί κι ένα ματς για την φάση των «16». Η αλήθεια είναι πως η απόφασης της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να προτείνει το Μπιλμπάο ποτέ δεν άρεσε και πολύ στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, οι αμφιβολίες κάμφθηκαν εξαιτίας της θετικής επιρροής στην οικονομία μέσω του τουρισμού. Πριν τον κορονοϊό, ήταν σίγουρο ότι θα ταξίδευαν χιλιάδες Πολωνοί και Σουηδοί στη Χώρα των Βάσκων.

Τώρα, οι πολιτικές και υγειονομικές αρχές της περιοχής δεν προβλέπουν πως θα υπάρχει κόσμος στις εξέδρες. Φυσικά, δεν θα υπάρχουν ποδοσφαιρικοί... τουρίστες. Οπότε τί μένει; Να παίξει η εθνική Ισπανίας στο Μπιλμπάο με ότι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο. Οι τάσεις των Βάσκων να ανεξαρτητοποιηθούν δεν έχουν μειωθεί.

Η πλειονότητα όσων είχαν αγοράσει εισιτήρια για τα τρία παιχνίδια τα έχουν ήδη επιστρέψει, αλλά ο Τσέφεριν υποστηρίζει: «είμαι αισιόδοξος και νομίζω πως είναι πιθανό τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά όσο πλησιάζουμε στην διεξαγωγή του τουρνουά. Είναι σημαντικό να δώσουμε χρόνο στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν παιχνίδια και στις κυβερνήσεις ώστε να σχηματίσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ώστε να δούμε αν μπορούν να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα». Ο Τσέφεριν θέλει την επιστροφή των θεατών κι αυτό είναι κάτι που συζήτησε με τους εκπροσώπους των 12 πόλεων και των κυβερνήσεων.