Το μπέιζμπολ και το χόκεϊ «μετρούν» την πανδημία σε χαμένα δισεκατομμύρια

Το μπέιζμπολ και το χόκεϊ «μετρούν» την πανδημία σε χαμένα δισεκατομμύρια

Οι «κουτσουρεμένες» σεζόν σε MLB (μπέιζμπολ) και NHL (χόκεϊ επί πάγου) στις Η.Π.Α. προκάλεσαν «ψαλίδι» και στα κέρδη των δύο εκ των τεσσάρων μεγάλων επαγγελματικών πρωταθλημάτων της χώρας.

Ο κομισάριος της πρώτης λίγκας, Ρομπ Μάνφρεντ, αποκάλυψε στην ιστοσελίδα Sportico ότι οι ομάδες και ο οργανισμός θα χάσουν από 2,8 ως τρία δισεκατομμύρια δολάρια λόγω του κορονοϊού, ο οποίος περιόρισε τους αγώνες και δεν επέτρεψε παρουσία θεατών στις εξέδρες.

Την ίδια στιγμή, ο ομόλογός του στο NHL, Γκάρι Μπέτμαν, εξήγησε λίγο πριν από την προ ημερών πρεμιέρα της σεζόν ότι οι απώλειες της δικής του λίγκας θα φτάσουν στο ένα δισεκατομμύριο. Ενώ η αξία των ομάδων χόκεϊ, σύμφωνα με το Forbes, παρουσιάζει φέτος μείωση για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες...

Τα συνολικά κέρδη του MLB μειώθηκαν το 2020 κατά 6,5δισ. και δεν ξεπέρασαν τα τέσσερα δισεκατομμύρια. Στο μεταξύ, τα λειτουργικά έξοδα (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) των 30 ομάδων ήταν κατά 2,5δισ. μειωμένα σε σχέση με την περσινή σεζόν, όπου οι σύλλογοι είχαν θετικό πρόσημο 1,5δισ..

Στο χόκεϊ, ο κομισάριος Μπέτμαν ξεκαθάρισε πως οι 31 ομάδες θα έχαναν πολλά περισσότερα χρήματα αν λόγω της πανδημίας είχαν αποφασίσει να ματαιώσουν ολόκληρη τη σεζόν, κυρίως, λόγω έλλειψης θεατών.

Η λίγκα επιχείρησε να καλύψει ένα μέρος του χαμένου οικονομικού εδάφους με δύο νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. Αρχικά με τη «βάφτιση» των τεσσάρων περιφερειών με ονόματα χορηγών και με την άδεια στις ομάδες να προσθέσουν λογότυπα χορηγών στα κράνη των παικτών.

Στο πλαίσιο καινοτομιών, το NHL ανακοίνωσε πως δύο επίσημοι αγώνες θα διεξαχθούν σε ανοικτό χώρο, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2021, και συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο στη Λίμνη Ταχόε, στη Νεβάδα!

Εν αναμονή της συμμετοχής της 32ης ομάδας του πρωταθλήματος το ερχόμενο φθινόπωρο, των Σιάτλ Κρέικεν, το Forbes ανακοίνωσε τις αξίες των υπόλοιπων συλλόγων, με πρώτους τους Νιου Γιορκ Ρέιντζερς (1,65δισ.).

Η ομάδα της Νέας Υόρκης και οι τέσσερις που ακολουθούν (Τορόντο Μέιπλ Λιφς, Μόντρεαλ Κανάντιενς, Σικάγο Μπλάκχοκς, Μπόστον Μπρούινς) έχουν τηλεοπτικά έσοδα άνω των 35εκατ. ετησίως. Ενώ οι υπόλοιπες ομάδες έχουν μικρότερες μεμονωμένες συμφωνίες που οποίες θεωρούνται «ψιλά» σε σύγκριση με τα 260 εκατομμύρια που κερδίζει κάθε οργανισμός στο NFL!

Τελευταία σε αξία ομάδα είναι οι Αριζόνα Κογιότς, με 285 εκατομμύρια, τη στιγμή που το μέσο χρέος των 31 ομάδων φτάνει στα 144 εκατομμύρια, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβαν πολλές εξ αυτών, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.