7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Το καλό και το κακό σενάριο ενόψει Χριστουγέννων

Το καλό και το κακό σενάριο ενόψει Χριστουγέννων

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, τους δείκτες της πανδημίας να «κοκκινίζουν» και τους εμβολιασμούς σταδιακά να ξεμπλοκάρουν, η χώρα μας βιώνει το τέταρτο κύμα και τους ειδικούς να κάνουν λόγο για δύο βασικά σενάρια: το καλό και το κακό.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώνονται απανωτές εκρήξεις των επιδημιολογικών δεικτών, με κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Η διαμόρφωση της κατάστασης αυτής άλλωστε, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τα σενάρια, σχετίζονται με την κορύφωση του τέταρτου κύματος. Όπως είπε άλλωστε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο καλό σενάριο αναμένεται κορύφωση του τέταρτου κύματος την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και στο κακό σενάριο, μετά τα Χριστούγεννα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης είχε παρουσιάσει άλλωστε τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα μοντέλα που επεξεργάζεται.

Ο κ. Τζανάκης εκτιμά ότι θα επικρατήσει το καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000. Ωστόσο, η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων, όπως εξήγησε, θα έρθει δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα.

«Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.

Παγώνη: Τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα

Καμπανάκι για τα Χριστούγεννα έκρουσε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη που προειδοποίησε ότι οι φετινές εορτές θα είναι δύσκολες με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν. Συνέστησε προσοχή στα εορταστικά τραπέζια ως προς τον αριθμό των ατόμων.

«Η τρίτη δόση είναι αυτή που θα σώσει την ιστορία όλη» τόνισε η κ. Παγώνη και παράλληλα απηύθυνε έκκληση και στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στους αρνητές αλλά σε όσους φοβούνται.