Το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι το «εργαστήριο» των μεταρρυθμίσεων

Το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι το «εργαστήριο» των μεταρρυθμίσεων

Το ιταλικό ποδόσφαιρο ετοιμάζει μια επανάσταση, η οποία μπορεί έπειτα να γίνει το παράδειγμα και για το υπόλοιπο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Εδώ και μήνες οι παράγοντες εξετάζουν πιθανές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν οικονομικά βιώσιμες τις δύο μεγάλες κατηγορίες, Serie A και Serie B. Η συζήτηση μεταξύ των πρωταγωνιστών (λίγκες, ομάδες, Ομοσπονδία, ποδοσφαιριστές) έχει κιόλας αρχίσει. Οι αλλαγές, σκέφτεται ο πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, θα εφαρμοστούν σταδιακά και θέλει η εικόνα του ιταλικού ποδοσφαίρου να είναι διαφορετική την σεζόν 2023-24.

Το πρώτο μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό των εξόδων. Η πρόταση είναι η μείωση κατά 10% του ποσού που δίνουν οι ομάδες της Serie A, κυρίως, τον χρόνο. Την σεζόν 2023-24 θέλουν να φτάνουν να δίνουν το 80% των χρημάτων που δίνουν τώρα. Για παράδειγμα, η Γιουβέντους πληρώνει τους παίκτες της 236 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Θα πρέπει να «κόψει» 47 εκατομμύρια και το «ταβάνι» της να είναι τα 189 εκατομμύρια. Βέβαια, όλα αυτά θα συνυπολογίζονται με τα έσοδα του κάθε κλαμπ. Δεν είναι, δε, τυχαίο πως αυτές οι αλλαγές γίνονται αφού συμφωνήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ωστόσο, υπάρχει ένας αστερίσκος... Αν μια διοίκηση θέλει να ξεπεράσει το όριο τότε θα πρέπει να τα βάλει από την τσέπη της κι όχι να χρεώσει το κλαμπ. Ετσι, σκέφτονται, θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές ομάδες με πλούσιους επενδυτές. Μια τέτοια είναι η Σπέτσια. Τώρα δίνει 22 εκατομμύρια τον χρόνο σε μισθούς, αλλά υποστηρίζεται από μια πολύ πλούσια ιδιοκτήτρια εταιρία από τις Η.Π.Α. Σε περίπτωση που εκείνη θέλει να κάνει άνοιγμα θα πρέπει να το πληρώσει η ίδια. Είναι ένας τρόπος να παραμείνει η Ιταλία ένας ελκυστικός προορισμός για επιχειρηματίες και επενδυτικά funds που θέλουν να μπουν στο ποδόσφαιρο.

Οσες δεν συμμορφωθούν σ' αυτούς κανονισμούς δεν θα έχουν δικαίωμα να κάνουν μεταγραφές. Κάτι παρόμοιο, λέγεται, πως θα ισχύει και για το νέο Financial Fair Play της UEFA, το οποίο θα επιτρέπει περισσότερες επενδύσεις. Ο Γκραβίνα, ο οποίος μετά το φιάσκο της Super League, έχει γίνει από τους ισχυρούς παράγοντες της Συνομοσπονδίας, θέλει να προλάβει τους πάντες και να γίνει ο «βασιλιάς» των μεταρρυθμίσεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. «Η προσπάθεια που κάνουμε δείχνει πως είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα των αλλαγών», δήλωσε.

Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη, δε, ενδιαφέρονται και για τη μείωση του χρέους. Την περασμένη σεζόν, οι 20 ομάδες της Serie A είχαν χρέη που άγγιξαν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport. Στην πρώτη χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 300 εκατομμύρια! Οπότε αυτό το «κοκτέιλ» μέτρων, το οποίο είναι συνδυασμός μέτρων που λειτούργησαν σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, έχει στόχο να εξυγιάνει το ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχασε μια μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές του φορολογικού συστήματος της χώρας που επέτρεψε στις ομάδες να προσελκύσουν παίκτες που προηγουμένως δεν είχαν τη δυνατότητα (βλ. Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρομέλου Λουκάκου). Την σεζόν 2017-18 οι 20 της Serie A έδωσαν 955 εκατομμύρια σε μισθούς, ενώ την σεζόν 2019-20 ήταν συμφωνημένα 1,360 δισεκατομμύρια (μειώθηκαν λόγω της πανδημίας). Αυτή την σεζόν καλούνται να πληρώσουν συνολικά 1,288 δισεκατομμύρια. Πολλές από τις ομάδες επειδή «άνοιξε η κάνουλα» έσπευσαν να πάρουν ακριβούς παίκτες που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα (βλ. Ααρον Ράμζι, Γιουβέντους και Αλέξις Σάντσες, Ιντερ που παίρνουν από επτά εκατ. ευρώ «καθαρά» χωρίς μπόνους).