Το φάουλ του Δημάρχου και η Ομόνοια που... δίχασε

Το φάουλ του Δημάρχου και η Ομόνοια που... δίχασε

Η ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας όπως και η προαναγγελία της κατασκευής του «μεγάλου περιπάτου» είναι έργα που έγιναν αποδεκτά με επαίνους. Η εικόνα όμως από τα χθεσινά εγκαίνια προκάλεσε αντιδράσεις από το συνωστισμό και την απουσία των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε μεγάλο. Έλειπαν όμως οι μάσκες όπως και οι προκαθορισμένες αποστάσεις. Και ο Δήμαρχος Αθηναίων υπέπεσε σε φάουλ αφού δεν προέβλεψε, αυτός και οι συνεργάτες την εξέλιξη αυτή. 

Η εικόνα της πλατείας Ομονοίας έστειλε λάθος μηνύματα. Όχι ως προς την αλλαγή της. Αλλά ως προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο «συγχρωτισμός» ήταν ένα φάουλ του Δημάρχου που θα μπορούσε είτε να αναμένει λίγο ακόμη πριν προχωρήσει στα χθεσινά εγκαίνια (άλλωστε η πλατεία ήταν έτοιμη αλλά παρέμενε κλειστή αναμένοντας την άρση των μέτρων) η να τα πραγματοποιήσει με συγκεκριμένο αριθμό προσώπων.

Διότι η χθεσινή εικόνα αποδομεί και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέχει το συνωστισμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις πλατείες με τα πάρτι της μπύρας που εκμεταλλεύονται οι ακραίοι για να δημιουργήσουν εστίες αντίδρασης στην κυβέρνηση και το έργο που υλοποιεί.

Πόσο εφικτό είναι άλλωστε να πεισθούν οι νέοι ότι δεν πρέπει να συνωστίζονται στις πλατείες και τα πάρκα με με μπύρα η ένα ποτό σε χάρτινο ποτήρι στο χέρι όταν κυριαρχεί στα μέσα η χθεσινή φώτο της Ομόνοιας.

Και πόσο οι αρχές μπορούν να δικαιολογήσουν τις παρεμβάσεις τους χωρίς να κατηγορηθούν για επιλεκτικές ενέργειες.

Το Σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο. Οι πολίτες είτε θα μεταβούν στις παραλίες είτε το βράδυ θα επιλέξουν τις πλατείες και τα παρκάκια. Και έχουν πάρει ένα λάθος μήνυμα.

Ήταν ένα φάουλ κύριε Δήμαρχε και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί...

Η νέα πλατεία Ομονοίας, που παραπέμπει και στην παλιά της εικόνα είναι κατά γενική ομολογία καλή. Ενδεχομένως να αποκτήσει και την παλαιά  της αίγλη. Ήταν άλλωστε και η πλατεία των επαρχιωτών αλλά και το αστικό κέντρο.

Όμως στην παρούσα φάση τα όσα έγιναν έδωσαν σε πολλούς τη δυνατότητα να βάλουν στο περιθώριο ακόμη και τη σημασία που αποκτά ενόψει της επανέναρξης της τουριστικής περιόδου και να επικεντρωθούν σε μια όχι άδικη κριτική. 

Διότι σε τι διαφέρει ο συνωστισμός στην πλατεία Αγίου Γεωργίου με αυτή που παρατηρήθηκε χθες;