Το δύσκολο καλοκαίρι των εμβολιασμών - Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα

Το δύσκολο καλοκαίρι των εμβολιασμών - Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα

Το στοίχημα είναι μεγάλο. Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να έχουμε πιάσει τον στόχο της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του 50% του πληθυσμού, όταν σήμερα βρισκόμαστε στο 22,4%.

«Όπλα», για να γίνει πράξη το αισιόδοξο σενάριο, τα μονοδοσικά, η ακόμη μεγαλύτερη επάρκεια με Pfizer και Moderna, το άνοιγμα των ραντεβού για κάθε ηλικιακή ομάδα με όλα τα εμβόλια, αλλά και η ελπίδα ότι κάποια στιγμή η καμπάνια πειθούς όσων αρνούνται το τσίμπημα θα αποδώσει.

Αστερίσκοι, το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω των διακοπών, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το καλοκαιρινό στοίχημα.

Τα μέχρι σήμερα ποσοστά δείχνουν τα εξής : Βρισκόμαστε λίγο προτού φτάσουμε να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 40% του πληθυσμού, ενώ 2.389.187 πολίτες (22,4%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Επίσης η Αττική εμφανίζει πληρότητα 100% στα ραντεβού για το προσεχές διάστημα.

Τα συνολικά ωστόσο ποσοστά παραμένουν ακόμη χαμηλά : Η εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών έχει φτάσει από το 63% στο 71% και συνεχίζει να αυξάνεται αλλά με πολύ αργό ρυθμό, καθώς η επιφυλακτικότητα των ηλικιωμένων δεν κάμπτεται εύκολα.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής:

  • Για τους 85 ετών και άνω, το 67,5% έχει ήδη εμβολιαστεί κι αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού, το ποσοστό ανέρχεται στο 70%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, το 68% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, πάλι το ποσοστό ανέρχεται στο 70%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών -τους πρωταθλητές στους εμβολιασμούς, το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό ανέρχεται στο 82%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών, το 72% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό ανέρχεται στο 71%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 66,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών το 53% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 62%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 58%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών το 33% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 49%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38,6%.
  • Τέλος για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Διακριτική παραγκώνιση του εμβολίου με την μικρή αποδοχή

Τα ραντεβού με τα τρία εμβόλια Pfizer, Moderna και  Johnson & Johnson είναι πλέον δυσεύρετα και ειδικά στην Αττική δεν υπάρχει κανένα κενό σε ό,τι αφορά τα τρία προανεφερθέντα σκευάσματα, τα οποία παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη απορρόφηση. Δηλαδή οι δόσεις που παραλαμβάνονται χρησιμοποιούνται γρήγορα.

Το 4ο εμβόλιο της ΑΖ παρουσιάζει τη μικρότερη απορρόφηση, στο 70%, ενώ οι διαχειριστές του προγράμματος «Ελευθερία» ανοίγουν πλέον στην πλατφόρμα όλα τα εμβόλια (και) για τις νεότερες ηλικίες, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις με αιτιολογία τον φόβο για τις θρομβώσεις.

Ουσιαστικά αυτή η στρατηγική ισοδυναμεί με διακριτική παραγκώνιση - εγκατάλειψη του εμβολίου της ΑΖ, το οποίο δείχνει να έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις ακύρωσης ραντεβού με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Σημειωτέον ότι χθες, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έστειλε μήνυμα προς τους γονείς ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα (μέσα στο καλοκαίρι) αποφάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών κι εφήβων ηλικίας 12-15 ετών.

«Θα μελετήσουμε το ζήτημα πολύ διεξοδικά και τίποτα δεν πρόκειται να γίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέες εστίες έντασης σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία.