Το αυθαίρετο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι αντιεξουσιαστές και το πανεπιστημιακό άσυλο

Το αυθαίρετο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι αντιεξουσιαστές και το πανεπιστημιακό άσυλο

Tα όσα συμβαίνουν τελευταίως στους πανεπιστημιακούς χώρους δείχνουν ότι η κατάσταση βγαίνει ξανά εκτός ελέγχου. Το περιστατικό με αντιεξουσιαστές που αποφάσισαν να... κτίσουν στέκι αναψυχής, απαλλοτριώνοντας αίθουσα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ξεπερνά κάθε φαντασία.

Έπειτα από καταγγελία του κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, συνεννόηση με την εισαγγελία και την πρυτανική αρχή, συνεργεία του Δήμου γκρέμισαν σήμερα  το αυθαίρετο κτίσμα και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά. 

Τα ερωτήματα όμως πολλά, με κυριότερο πως εισήλθε στη σχολή ολόκληρο φορτηγό μεταφέροντας ένα τόνο με άμμο και παλέτες με τούβλα, χωρίς κανένας να το σταματήσει στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης. Το απίστευτο περιστατικό επαναφέρει επιτακτικά το πρόβλημα απουσίας φύλαξης των ΑΕΙ, την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να τη διασφαλίσουν και την ανάγκη υλοποίησης του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

 «Το χθεσινό περιστατικό είναι απόδειξη ότι δεν καταφέρνουμε να φυλάξουμε τα του οίκου μας», παραδέχτηκε μιλώντας στον Alpha ο κοσμήτορας της Σχολής του ΕΜΠ που έκανε την καταγγελία, Στ. Κουρκουλης, αναδεικνύοντας με τα λόγια αυτά και ποιο είναι το πρόβλημα.

Αντιεξουσιαστής και διάφορες ομάδες, έχοντας υιοθετήσει μεθόδους επαναστατικής αυτοδικαίωσης, επιμένουν στη λογική ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι άσυλο αυθαιρεσίας και βίας. Προ ημερών, τραμπούκοι ξυλοκόπησαν φοιτητή στην ΑΣΟΕ, επειδή είχε το θράσος να τάσσεται υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Το βράδυ της Τετάρτης περί τα 20 άτομα που φορούσαν κουκούλες εισήλθαν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς και κρατώντας καδρόνια και πέτρες, κινήθηκαν απειλητικά προς τους χώρους διαμονής των σπουδαστών της Σχολής.

Επίσης, το ΑΠΘ ανέστειλε για ένα 48ωρο τις εκπαιδευτικές διαδικασίες σε ένα από τα κτίρια της Σχολής θετικών Επιστημών, καθώς ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως αντεξουσιαστές,  παρεμπόδιζαν τους υγειονομικούς ελέγχους πιστοποιητικών, κατά την είσοδο των φοιτητών.

Η επιβολή της νομιμότητας είτε δεν έρχεται, είτε έρχεται με καθυστέρηση, όπως στην περίπτωση του κτίσματος που ανέγειραν ομάδες στη Σχολή του ΕΜΠ.

Την ίδια ώρα, εισαγγελική παρέμβαση μετά από καταγγελία για φραστική βία και απειλές σε βάρος υγειονομικών ελεγκτών.

Κουρκούλης: Δεν ελέγχουμε τα του οίκου μας 

 

Τα όσα είπε ο Στ. Κουρκούλης, κοσμήτορας της Σχολής στον Apha, χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι όμως για γέλια. Αυτή όμως δεν είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε δεν επιτρέπει πολλές διαφορετικές κινήσεις. Υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούμε και δεν είναι εύκολο να παρακάμψουμε τη διαδικασία. Είναι δυνατόν το ΑΤ Ζωγράφου να μπεί μέσα στο ΕΜΠ; 

Και ο πρύτανης ο ίδιος δεν έχει πολλές δυνατότητες», ανέφερε. Για να προσθέσει ότι το ΕΜΠ έδωσε μάχη για να γίνουν δια ζώσης τα μαθήματα, δεν υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και το χθεσινό γεγονός είναι απόδειξη ότι δεν καταφέραμε να φυλάξουμε τα του οίκου μας.

Το ιστορικό 

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «άντρες της ΕΛ.ΑΑΣ συνόδευσαν σήμερα υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ, μετά την καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών». 


Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του Δήμου, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο. 

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι ο Κοσμήτορας της Σχολής, Σταύρος Κουρκούλης, μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν «τις εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχους, έξωθεν των αμφιθεάτρων, καθώς δεν υπήρχε η σχετική οικοδομική άδεια». Ωστόσο, ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησαν και τους εξύβρισαν. 

Στη συνέχεια, ο Στ. Κουρκούλης φέρεται να μετέβη στο Α.Τ Ζωγράφου όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Ν.4495/2017 «Περί Ελέγχου και Προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος».   

Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.


Θεοδωρικάκος: Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι χώροι κατασκευής αυθαιρέτων