Το αεροπλανοφόρο Liaoning της Κίνας επικεφαλής ναυτικής άσκησης σε «ευαίσθητα» ύδατα για Ταϊβάν και Ιαπωνία

Το αεροπλανοφόρο Liaoning της Κίνας επικεφαλής ναυτικής άσκησης σε «ευαίσθητα» ύδατα για Ταϊβάν και Ιαπωνία

Το αεροπλανοφόρο Liaoning ηγήθηκε ναυτικής άσκησης κοντά ύδατα της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας με το πολεμικό ναυτικό της Κίνας να τονίζει ότι τέτοιες ασκήσεις θα γίνονται όλο και πιο συχνές σε μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων επί της αμφισβητούμενης περιοχής.

Με ανακοίνωση αργά τη Δευτέρα, το ναυτικό της Κίνας δήλωσε ότι τα πολεμικά πλοία με επικεφαλής το Liaoning, το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας  πραγματοποίησε ασκήσεις «ρουτίνας» στα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν. «Παρόμοιες ασκήσεις θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση στο μέλλον», πρόσθεσε το ναυτικό. 

Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει αργά την Κυριακή ότι το Liaoning και άλλα πέντε πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν διέλευση από το πέρασμα που χωρίζει το κύριο νησί της Οκινάουα και το νησί Μιγιάκο χωρίς να εισέλθουν στα ιαπωνικά ύδατα ή στη γειτονική ζώνη.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε δηλώσει ότι έτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο Σαντόνγκ είχε πραγματοποιήσει διέλευση στο Στενό της Ταϊβάν κάτι που οδήγησε τις αρχές της χώρας να αναπτύξουν έξι πολεμικά πλοία και οκτώ αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η Κίνα που θεωρεί την Ταϊβάν ως μία κινεζική περιοχή, έχει εκνευριστεί από την ενίσχυση της υποστήριξης που της προσέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της αύξησης των πωλήσεων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, της διεξαγωγής αμερικανικών περιπολιών σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της, αλλά και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν σε πολιτικό επίπεδο.