Την παρέμβαση Trump ζήτησε το Ισραήλ για βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την παρέμβαση Trump ζήτησε το Ισραήλ για βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ειδικότερα, το Ισραήλ ζήτησε από τον Donald Trump να ασκήσει πιέσεις προκειμένου ν'' αποτραπεί η έγκριση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του εποικισμού. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε όταν το Τελ Αβίβ έμαθε ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση, έχει ως πρόθεση την έγκριση του ψηφίσματος, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου στο Reuters.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ επικοινώνησαν με τη μεταβατική ομάδα του Trump σε «υψηλό επίπεδο» μετά την αποτυχημένη προσπάθεια που έκαναν προκειμένου να πείσουν Αμερικανικούς αξιωματούχους να στηρίξουν την άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να μην εγκριθεί το σχέδιο απόφασης. Το Ισραήλ ζήτησε την παρέμβαση του Trump, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Obama σκοπεύει οι ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία.

Ο Trump σε ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ, ενώ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε εντολή στην αιγυπτιακή διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ν'' αναβάλει την ψηφοφορία. Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί χθες, με το ψήφισμα που προωθούσαν οι Αιγύπτιοι.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο οποίος είχε ταραχώδεις σχέσεις με τον πρόεδρο Obama, πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προγραμμάτιζε εδώ και καιρό τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σε συνεννόηση με τους Παλαιστίνιους και σκόπευε να τη χρησιμοποιήσει -σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση- προκειμένου να «παγιδεύσει» το Ισραήλ στο ακανθώδες ζήτημα των εποικισμών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ