Την ερχόμενη εβδομάδα οι εισηγήσεις για σχολεία, εμπόριο, μετακινήσεις

Την ερχόμενη εβδομάδα οι εισηγήσεις για σχολεία, εμπόριο, μετακινήσεις

Την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξει η επιτροπή λοιμωξιολόγων στις τελικές της εισηγήσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με το άνοιγμα των λυκείων και των γυμνασίων, του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση το lockdown παρατείνεται για μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή για το διάστημα από Δευτέρα 29 Μαρτίου έως την Κυριακή 4 Απριλίου. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στις 18:00.

Κατά τη διάρκεια, πάντως, της συνεδρίασης των ειδικών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο έπεσαν στο τραπέζι διάφορες εισηγήσεις, όπως π.χ. το άνοιγμα των Λυκείων από τις 5 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. 

Νωρίτερα, πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ από το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν ότι υπάρχει σχέδιο οι εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού να ελέγχονται με self tests δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην ειδική πλατφόρμα, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τα αναρτούν σε εμφανές σημείο των καταστημάτων τους. 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, και το υπουργείο Υγείας για υποχρεωτικό έλεγχο των υγειονομικών δύο φορές την εβδομάδα μέσα στα νοσοκομεία. Στην ενημέρωση των 18:00 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα self tests. 

Θ. Βασιλακόπουλος: Άνοιγμα μικρών καταστημάτων

Υπέρ του να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα από αύριο με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Όπως είπε ο καθηγητής δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα και οι εργαζόμενοι στα μικρά καταστήματα να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: Είτε θα κάνουμε Πάσχα, είτε καλοκαίρι

Θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα κάνουμε Πάσχα ή καλοκαίρι, τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Eυάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το κατά πόσον θα είμαστε φέτος σε θέση να κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, μπορεί να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για μερικές μέρες ακόμη».

Ωστόσο, από τα λύματα της Αττικής «φαίνεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Ο κόσμος “σφίχτηκε” με τα νούμερα των τελευταίων ημερών και έχει μαζευτεί κάπως. Όμως η αποκλιμάκωση θα πάρει αρκετό καιρό, όχι μια βδομάδα».