Την Δευτέρα η ενημέρωση των μελών της ΕΕ για τις συνομιλίες με τη Βρετανία
Μ. Μπαρνιέ

Την Δευτέρα η ενημέρωση των μελών της ΕΕ για τις συνομιλίες με τη Βρετανία

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα ενημερώσει τους πρεσβευτές της ΕΕ αύριο το πρωί για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών να συνεχίσουν να συνομιλούν για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

«Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους πρεσβευτές της ΕΕ αύριο στις 8.30 π.μ. για την παρούσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε στο Twitter ο Σεμπάστιαν Φίσερ, εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Γερμανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης.

«Οι πρεσβευτές στη συνέχεια θα εξετάσουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησαν σήμερα να «κάνουν το κάτι παραπάνω» τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, παρότι έχασαν την πιο πρόσφατη προθεσμία που είχαν θέσει ώστε να αποτρέψουν μια ταραχώδη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στα τέλη του μηνός.

Εντούτοις ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως η Βρετανία και η ΕΕ απέχουν πολύ σε βασικά ζητήματα των εμπορικών συνομιλιών του Brexit και επομένως ο λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου.

«Φοβάμαι ότι εξακολουθούμε να απέχουμε σε κάποια σημαντικά θέματα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παραιτούμαστε, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο σίγουρα δεν θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

«Πρέπει να το επαναλάβω, το πιο πιθανό τώρα είναι φυσικά να προετοιμαστούμε για όρους ΠΟΕ, όρους Αυσταλίας», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αν η ΕΕ θέλει συμφωνία και ότι η Βρετανία θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες της ΕΕ.

«Πάντα χαιρόμαστε να συνομιλούμε και να επιτυγχάνουμε πρόοδο εκεί που μπορούμε. Πιστεύω, όπως λέω, ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει αν οι εταίροι μας θέλουν, αλλά παραμένουμε σε μεγάλη διάσταση σε αυτά τα βασικά ζητήματα. Επανέλαβα την πρότασή μου που είναι ότι αν είναι απαραίτητο να συνομιλήσω και με άλλες πρωτεύουσες, θα το έκανα ευχαρίστως. Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που διεξήχθησαν μεταξύ μας και αυτό είναι εντάξει», κατέληξε.

 Αξίζει να επισημανθεί πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε νωρίτερα την απόφαση της Βρετανίας και της ΕΕ να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας για την μετά-Brexit εποχή.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να στηρίξουμε μια καλή συμφωνία».

Νωρίτερα η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν μια «ύστατη προσπάθεια» και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.

«Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Ως εκ τούτου εξουσιοδοτήσαμε τους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία».

 Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι εκτίμησε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και ότι και οι δύο πλευρές το επιθυμούν, αλλά υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

 Αντίστοιχα και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν σήμερα την παράταση των εμπορικών συνομιλιών με το Λονδίνο και δεσμεύτηκαν να πράξουν «λα τα απαραίτητα βήματα» ώστε να εφαρμοστεί η όποια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματευτές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με μια συντονισμένη απάντηση που περιγράφηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Χαιρετίσαμε την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις ότι επιτεύχθηκε πρόοδος και ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές», πρόκειται να ανακοινώσουν οι 27, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.