Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν για Ανατ. Μεσόγειο και Αγία Σοφία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν για Ανατ. Μεσόγειο και Αγία Σοφία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή καθώς και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάτι που όπως σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του για την επικοινωνία των δύο ηγετών, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και δόθηκε έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας». Βλ. Πούτιν και Κυρ. Μητσοτάκης, «επισήμαναν τη σημασία της διατήρησής της ως πανανθρώπινης κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας», υπογραμμίζεται.

Αναφέρεται ακόμα πως «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς» και «σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».

Ο ρώσος πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Τέλος, θίχτηκε σειρά ζητημάτων της περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπήρξε συμφωνία για συνέχιση των επαφών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνομιλία με την Αν. Μέρκελ για τις τουρκικές προκλήσεις

Χτες, ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει την γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε το πρωί της Τετάρτης, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και τον αγώνα κατά του κορονοϊού. Επίσης, αναφερόταν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, την οικονομία και τον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου ήρθε τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, με την Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Διαδοχικές συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Πέμπτη

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα σε ξεχωριστές διαδοχικές συναντήσεις, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα γραφεία των Πολιτικών Αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:

-Στις 12:30, με τον Αλέξη Τσίπρα,

-Στις 13:30, με τη Φώφη Γεννηματά,

-Στις 18:15, με τον Κυριάκο Βελόπουλο,

-Στις 19:30, με τον, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 09:30.