Τι  θα σημάνει για την Ελλάδα η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι θα σημάνει για την Ελλάδα η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το ντόμινο των πολιτικών αποφάσεων σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, με την Γερμανία, την Γαλλία και τη Ιταλία να βάζουν κι αυτές «φρένο» στην χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά την Ολλανδία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και την Βουλγαρία, δημιουργεί κλυδωνισμούς κι απειλεί να συμπαρασύρει τα προγράμματα εμβολιασμών κατά της πανδημίας σε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στο μεταξύ και η Ισπανία με έκτακτη συνεδρίαση ακολουθεί τις χώρες που έχουν αποφασίσει να αναστείλουντους συγκεκριμένους εμβολιασμούς, ενώ θυμίζουμε πως όλα ξεκίνησαν με τον θάνατο μιας νοσηλεύτριας στην Αυστρία που μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZenecaεμφάνισε πολλαπλές θρομβώσεις.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 37 περιστατικά θρόμβωσης σε πολλά εκατομμύρια εμβολιασμένων πολιτών, με ένα από αυτά τα περιστατικά να έχει συμβεί στην πατρίδα μας.

Από αυτά, ελάχιστοι ασθενείς, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και ασυνήθη διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, όπου παράλληλα με την δημιουργία θρόμβων συνυπάρχει θρομβοπενία, δηλαδή ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων κάτω από τα φυσιολογικά τους όρια.

«Όλα αυτά τα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν μέχρι κεραίας, καθώς η διαφάνεια αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχημένη έκβαση της επιχείρησης εμβολιασμού», επισημαίνει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου, γνωρίζοντας καλά -όπως και όλοι οι διαχειριστικοί υπεύθυνοι -πως οι πολίτες πρέπει να πιστεύουν στον εμβολιασμό για να έχει επιτυχία το πρόγραμμα.

Όπως υπογραμμίζει στο Liberal η Ιωάννα Παυλοπούλου, οι αριθμοί είναι συντριπτικοί  καθώς μόνο στην Μεγάλη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί ήδη με την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου περισσότεροι από 11 εκατ. πολίτες χωρίς να υπάρξει κάποιο ανησυχητικό περιστατικό. Τα 37 περιστατικά θρόμβωσης που προκάλεσαν το «κύμα» των αναστολών των εμβολιασμών πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, με αυτές τις διαδικασίες να απαιτούν μοριακές εξετάσεις, που είναι χρονοβόρες κι απαιτούν τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες για να δώσουν αποτελέσματα.

Στην διατυπωθείσα θεωρία ότι ενδεχομένως να φταίει για τις θρομβώσεις η συγκεκριμένη παρτίδα των εμβολίων (που μπορεί να μην συντηρήθηκε σωστά), η Ιωάννα Παυλοπούλου απαντά αρνητικά κι εξηγεί πως καταρχάς κάποια περιστατικά καταγράφηκαν σε χώρες που δεν ήταν αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας. Επιπλέον οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος που παρατηρούνται μοιάζουν αποτέλεσμα μιας καταιγίδας βιοχημικών αντιδράσεων και συνεπώς δεν καθόλου εύκολο (και καθόλου σωστό) να αποδοθούν σε κακή συντήρηση.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Το ενδεχόμενο της αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση γεννά ένα ντόμινο συνεπειών που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε καθώς θα μείνει πολύ πίσω το πρόγραμμα, την ώρα που η χώρα παρουσιάζει κακή επιδημιολογική εικόνα και οι ειδικοί ανησυχούν για το μεταχρονολογημένο τίμημα των κορωνοπάρτι, των αποκριάτικων γλεντιών στις πλατείες (όπως συνέβη στην Ξάνθη) και των διαδηλώσεων.

Η καθυστέρηση στην εξέλιξη των εμβολιασμών, όπως και η μη προσέλευση του κόσμου στα ραντεβού αν κυριαρχήσει η επιφυλακτικότητα θα έχουν μοιραία αρνητικό αποτύπωμα στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, καθυστερώντας την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια παιδιατρικής, στην Νορβηγία όπου ανεστάλη ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο, η πανδημία βρίσκεται πλέον σε ύφεση και η επιδημιολογική εικόνα είναι τελείως διαφορετική με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα, όπου ολόκληρες περιοχές είναι βαθυκόκκινες στον χάρτη, με την διασπορά της covid να βράζει και το ιιικό φορτίο να είναι υψηλό, παντού εκεί έξω. «Όλοι πια έχουμε ένα φίλο ή έναν συγγενή που έχει νοσήσει» λέει χαρακτηριστικά η κ. Παυλοπούλου.

Αντίστοιχα, στα εμβόλια της mRNA τεχνολογίας όπου διαπιστώθηκε τετραπλάσιος κίνδυνος πολύ σοβαρής αλλεργίας, με συνέπεια το ένα περιστατικό στο 1 εκατομμύριο των εμβολιασμών -που ισχύει για όλα τα εμβόλια- να γίνεται τέσσερα περιστατικά στο 1 εκατομμύριο των εμβολιασμών, οι ειδικοί παρέμειναν σε επαγρύπνηση αλλά δεν διέκοψαν το πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά εγρήγορση και ψυχραιμία και ανακοινώνει ότι θα συνεδριάσει ξανά την Πέμπτη,την ώρα που φουντώνουν οι φήμες που θέλουν όλες αυτές τις αναταράξεις να οφείλονται σε πολιτικά «παιχνίδια»ισχύος μεταξύ Γερμανίας και Μ. Βρετανίας, αφού το εμβόλιο της Johnson&Johnson (που είναι της ίδιας τεχνολογίας με το AstraZeneca) εμφιαλώνεται σε εργοστάσιο επί γερμανικού εδάφους.