Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση - Εξετάζεται και έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση - Εξετάζεται και έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για ευάλωτα νοικοκυριά, πολίτες με χαμηλό εισόδημα και χαμηλοσυνταξιούχους, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, πέραν της κρατικής επιδότησης σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Η προοπτική ταχύτερης του αναμενόμενου αύξησης του ΑΕΠ, έως 8%, εντός του 2021 και ο εκτιμώμενος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, εφόσον επαληθευτούν, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπλέον οικονομικές παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται επιπλέον βοήθημα σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για να προστατευθούν από την ακρίβεια που προκαλεί η άνοδος των τιμών σε προϊόντα, ηλεκτρικό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά ξεπερνούν τα 270.000, βάσει και των στοιχείων του ΟΠΕΚΑ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, οπότε θα υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία της οικονομίας, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά.

Οι ωφελούμενες ομάδες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι: 

  • Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  • Φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και
  • Τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
  •  Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αυξάνεται η επιδότηση στο ρεύμα, διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ, ακόμη και διπλάσια μπορεί να είναι η κρατική επιδότηση στο ρεύμα, φτάνοντας για μια μέση κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, από τα 9 ευρώ ακόμα και στα 18 ευρώ. Ανακοινώνεται επίσης μεγαλύτερο επίδομα για τους καταναλωτές στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά.

Το πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 500 εκατ ευρώ, θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου αύριο στις 11:00 από τους υπ. Οικονομικών και Ενέργειας Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Σκρέκα και από τον αν. υπ. Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν απόψε σε συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, οι Χρ Σταϊκούρας, Κ. Σκρέκας και Α. Σκέρτσος.

Εκ των 500 εκατ, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τα 200 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης, με στόχο να καλύψουν ένα διευρυμένο επίδομα με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να χρηματοδοτηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Τα τελευταία 24ωρα τα σχέδια των επιδοτήσεων γράφονται και σβήνονται συνεχώς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, στα 40 ευρώ ή ακόμη και στα 60 ευρώ. Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία, δηλαδή θα καλύπτει την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Ταυτόχρονα θα διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 200 εκ. ευρώ για το νέο ενιαίο επίδομα θέρμανσης, είτε απευθείας μέσω των λογαριασμών των παρόχων φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αέριου στη λιανική έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 500% περίπου.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να μην μείνει κανένας αβοήθητος». «Θα υπάρχει επιπλέον στήριξη σε ότι αφορά τις ανάγκες ενεργειακής κάλυψης των νοικοκυριών και μάλιστα με ένα πολύ ευρύ πλέγμα που θα συμπεριλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με έναν τρόπο που θα καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανατιμήσεις», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί. Τόνισε δε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί «ρολόι» και δε χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Όπως επισήμανε, «σύμφωνα με την Eurostat και ο Σεπτέμβριος κατέταξε την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες σε πληθωρισμό χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην τρίτη από το τέλος. Έχουμε σε μέσο όρο πληθωρισμού και τον Σεπτέμβριο τα 2/3 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μας λειτουργεί σωστά και ακόμα η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού το 2021 έχει αυξηθεί.