Τι περιέχει το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ε. Τουλουπάκη

Τι περιέχει το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ε. Τουλουπάκη

Έγινε γνωστό σήμερα το περιεχόμενο του βουλεύματος του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Το εν λόγω βούλευμα δεν θίγει τον πυρήνα της υπόθεση της Novartis, στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα κ.λπ.

Ειδικότερα, το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με το βούλευμα που δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ δεν καταλαμβάνει το βασικό σκέλος της υπόθεσης της Novartis (πολιτικά πρόσωπα, κουκουλοφόρους μάρτυρες κ.λπ.), αλλά παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κ. Τουλουπάκη, για δευτερεύοντα ζητήματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα, του οποίου το περιεχόμενο σήμερα έγινε γνωστό, η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του κ. Παπαγγελόπουλου είναι ομόφωνη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) για τον τότε υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και είχε καταγγελθεί για την υπόθεση της Novartis.

Για την ίδια παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουμπλή» παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο η κ. Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας κατά πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά (μειοψήφησαν Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και Βασίλης Ανδρουλάκης).

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄ εξακολούθηση για τις πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε στους εισαγγελείς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί πριν από την Ελένη Τουλουπάκη το φάκελο της Novartis, και παραιτήθηκε πριν από την ενοχοποίηση των πολιτικών προσώπων, αλλά και για τις παρεμβάσεις του στους εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου για φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του Σκάι Γιάννη Αλαφούζο πριν από τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και για τις παρεμβάσεις του στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Κατά το βούλευμα, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την κ. Τουλουπάκη, αφορά στη μη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, αποστολή στη Βουλή μήνυσης 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (το 2017) με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Με αφορμή τη γνωστοποίηση του περιεχομένου του βουλεύματος του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Novartis, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«H Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο NOVARTIS είναι υπαρκτό και οι εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς. Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος, τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της πατρίδος μας».

Οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου

Οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης, συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου, μετά τη δημοσίευση του επίμαχου βουλεύματος δήλωσαν:

«Με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του αρ. 86 του Συντάγματος ο εντολέας μας απαλλάχθηκε αμετάκλητα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με τις έρευνες των εισαγγελέων για το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα κατέληξαν ότι οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν νόμιμες και επιβεβλημένες. Ομόφωνα αμετακλήτως απαλλακτική είναι η κρίση του Συμβουλίου για τα κακουργήματα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος Μιωνή και δωροληψίας πολιτικού προσώπου.

Ομοίως αμετάκλητα απαλλακτική είναι η κρίση για δήθεν παρεμβάσεις του εντολέως μας στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis. Ως προς το παραπεμπτικό σκέλος που αφορά στην πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και στη με πλειοψηφία 3-2 απόφαση για παραπομπή της κ. Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας διά παραλείψεως τελούμενο, που αφορά αποκλειστικά στη μη έγκαιρη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή, με ηθικό αυτουργό τον εντολέα μας, δηλώνουμε βέβαιοι για την πρόδηλη νομική και ουσιαστική αβασιμότητα αυτής της κατηγορίας και θα φανεί με πανηγυρικό τρόπο στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου».

Συνήγορος πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς

«Οι κατηγορίες κατά της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη κυριολεκτικά κατέρρευσαν από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Το ασυνήθιστα επιβαρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος της για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι δήθεν εξέθεσε επιφανή αθώα δημόσια πρόσωπα σε δίωξη κ.λπ. συρρικνώθηκε εντυπωσιακά με μία άδικη και αβάσιμη παραπομπή (κατά πλειοψηφία) για κατάχρηση εξουσίας που συνίσταται στην μη άμεση διαβίβαση υποβληθείσας μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή εναντίον δύο μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου! Κατηγορία που δεν ευσταθεί, έχει σωρεία νομικών και αποδεικτικών προβλημάτων και καθιστά την αθώωση προφανή.

Το πολύ ενδιαφέρον όμως στο εκδοθέν εσπευσμένα Βούλευμα είναι ότι:

α) απαλλάσσει την εντολέα μου όλων των σοβαρών κατηγοριών επί της ουσίας και χωρίς νομικές ακροβασίες, που σημαίνει ότι υπήρξαν άδικες και αβάσιμες σε βάρος της σοβαρές κατηγορίες,

β) βγάζει από το "κάδρο" της παραπομπής στο ακροατήριο το σκάνδαλο "Novartis", θεωρώντας όλες τις εισαγγελικές ενέργειες για την έρευνά του απολύτως νόμιμες,

γ) δεν δικαιώνει, με σαφή αναφορά, τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων σε βάρος της,

δ) θεωρεί ως απόλυτα νόμιμες τις επιλογές των προστατευόμενων μαρτύρων και τις εισαγγελικές ενέργειες στη διαχείριση των καταθέσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ούτε πιέστηκαν ούτε χειραγωγήθηκαν.

Τελικά για το σκάνδαλο "Novartis" δεν παραπέμπεται κανένας! Κατηγορήθηκε και κυνηγήθηκε αυτή που προσπάθησε να το ελέγξει! Και τελικά παραπέμπεται άδικα για τις στάκτες του…».

Η δήλωση της Ελένης Τουλουπάκη 

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μετά την γνωστοποίηση του περιεχομένου του βουλεύματος του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι θα έρθει η πλήρης δικαίωσή της.

Η δήλωση της κυρίας Τουλουπάκη έχει ως εξής:

«Η χθεσινή με οριακή πλειοψηφία παραπομπή μου ως Εισαγγελέως Διαφθοράς στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως τιμωρία μου για το "αδίκημα" της τήρησης του όρκου μου και του καθήκοντός μου, πρέπει να αφυπνίσει όλους μας για το βαθύ τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι Θεσμοί της.

Η άνω οριακή πλειοψηφία είναι η "απάντηση" της Δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι ολοφάνερα κρύπτονται πίσω από αυτήν την πολιτική δίωξή μου, στην τόλμη μου να ελέγξω σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και να αγγίξω μεγάλα και αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα.

Σίγουρα είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση ότι με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας, το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» NOVARTIS κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμένο των διώξεων μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου.

Ωστόσο, ο Πόλεμος για την αλήθεια δεν έχει τελειώσει• αντιθέτως τώρα ξεκινάει η πιο κρίσιμη μάχη του • αυτή η Μάχη που θα απογυμνώσει το «Σύστημα» και θα δείξει πόσο λίγο και αδύναμο είναι μπροστά στην αλήθεια του Θεού.

Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Η πλήρης δικαίωση θα έρθει. Και οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι θα λάβουν τη θέση που τους αναλογεί».