Τι ισχύει από Δευτέρα για καταστήματα, κομμωτήρια και ΚΤΕΟ

Τι ισχύει από Δευτέρα για καταστήματα, κομμωτήρια και ΚΤΕΟ

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο εμπορικός κόσμος για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο, τονίζοντας ότι οι εκκλήσεις τους στην κυβέρνηση έπιασαν τόπο, ενώ δεσμεύεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να τηρηθούν οι υγειονομικές προφυλάξεις, ώστε να μην διακυβευτεί η επανεκκίνηση της οικονομίας 

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας δήλωσε: «Οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν από τους μικρομεσαίους εμπόρους υποδειγματικά. Υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι τηρούνται εξίσου σε όλες τις επιχειρήσεις».

«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται ένα σαφές σήμα επανεκκίνησης συνολικά της αγοράς. Το "υβριδικό" πλαίσιο λειτουργίας που υιοθετήθηκε γίνεται αποδεκτό ως προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί ο "ξαφνικός θάνατος" χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων» τονίζει ο κ. Καρανίκας απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους καταναλωτές σε μια «συμμαχία ευθύνης» και στην Πολιτεία «να διασφαλίσει από την πρώτη μέρα με εντατικούς ελέγχους ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας».

Από πλευράς τους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι «η επαναφορά του λιανεμπορίου σε λειτουργία χωρίς ραντεβού, σε συνδυασμό με τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις, δίνει ανάσα και μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό τις νέες ευχάριστες προϋποθέσεις, μπορούν να βοηθήσουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να απομακρύνουν τον ορατό κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «το “κλικ” που ακούστηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης είναι αυτό που ξεκλειδώνει τα καταστήματα μας και φέρνει χαμόγελα σε εμπόρους, εργαζόμενους και καταναλωτές με το πολυπόθητο “click to open”. Όμως, πρέπει όλοι “να προσέχουμε για να έχουμε” την υγεία μας και να διατηρήσουμε στη διάρκεια του χειμώνα ανοικτή την αγορά». 

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση άκουσε τις προτάσεις του Ε.Ε.Α. σχετικά με την ανάγκη ανοίγματος του λιανεμπορίου και σε μεγάλο βαθμό τις υιοθέτησε. Πλέον από τη Δευτέρα 18/1 τα εμπορικά καταστήματα, μετά από σχεδόν 2 μήνες, ανοίγουν και πάλι. Στόχος είναι να μην πάει χαμένη η εκπτωτική περίοδος, όπως πήγε η εορταστική».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, «εφόσον όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα», «δεν θα υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σταύρος Καφούνης τόνισε: «Η προσπάθεια που καταβάλαμε το τελευταίο διάστημα με στοιχεία και τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις, έπιασε τόπο. Από τη Δευτέρα οι συνάδελφοί μου επιστρέφουν στις δουλειές τους, για να συνεχίσουν τη μάχη που ξέρουν καλά να δίνουν. Καταναλωτές, εργαζόμενοι και καταστηματάρχες, είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούν αρμονικά τηρώντας απόλυτα τις υγειονομικές προφυλάξεις, γιατί πάνω από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα είναι η υγεία».

Επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο από Δευτέρα - Τι θα ισχύσει για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, κομμωτήρια και ΚΤΕΟ

Ανοίγουν από Δευτέρα, υπό προϋποθέσεις και με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, επιχειρήσεις λιανεμπορίου, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίας διαιτολογίας, προσωπικής υγιεινής και ΚΤΕΟ.

Η λειτουργία των καταστημάτων θα επιτρέπεται από 7 το πρωί έως 8 το βράδυ και να γίνει η μετακίνηση ο πελάτης θα στέλνει sms στο 13033 με την επιλογή «2». Κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών, προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και καταστρατήγηση του μέτρου.

Μέγιστος αριθμός πελατών, ο ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του καταστήματος. Στις περιπτώσεις κουρείων, κομμωτηρίων, διαιτολογικές υπηρεσίες, η ελάχιστη απόσταση θα είναι δύο μέτρα. Τόσο για το λιανικό εμπόριο, όσο και για τις παραπάνω δραστηριότητες θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία και για την Κυριακή.

«Το σύστημα που προτείνουμε, εδράζεται στην λογική της τήρησης των μέτρων, σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, η οικονομία θα ξανακλείσει», ανέφερε ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Έκανε λόγο για «συμφωνία ευθύνης», για την ανάγκη όλοι να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα και προειδοποίησε ότι αν υπάρξει οπισθοχώρηση σε επιδημιολογικό επίπεδο αλλά και απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού, τότε «θα αναγκαστούμε να πάρουμε πίσω τα μέτρα» και «δεν θα ρισκάρουμε την υγεία των πολιτών».

Ποια μέτρα θα ισχύουν από Δευτέρα - Αναλυτικά τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν

Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις. Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ., η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Σε διάρκεια 2 ωρών ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του. 

Ειδικά για τα κομμωτήριο, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες και τα ΚΤΕΟ οι πελάτες θα προσέρχονται MONO κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων (e-mail, sms). Φυσικά, θα απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση η αποστολή του SMS με τον αριθμό 2.

Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στα καταστήματα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Προσαύξηση των προστίμων. Αποφασίστηκε κατά 50% για τους παραβάτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Εκκλησίες. Το άνοιγμα των εκκλησιών από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου γνωστοποίησε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως τόνισε, κατά τις λειτουργίες στις εκκλησίες θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του κλάδου των υπηρεσιών

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες: Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα και οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το  ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) θα ξεκινάει από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ, ενώ προαιρετική θα είναι και η  λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Ισχύουν επίσης οι περιορισμοί τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. συν ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον. Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ: Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους , να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας είναι υποχρεωτική , όπως και η χρήση αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης.

Αναλυτικά οι κλάδοι του λιανεμπορίου και υπηρεσιών που επανεκκινούν από τη Δευτέρα:

- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

- Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα

- Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών.

- Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

- Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού.

- Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.

- Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

- Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.

- Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών.

- Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών.

- Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών.

- Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.

- Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

- Υπηρεσίες Διαιτολογίας.

- Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.

- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.

- Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

- Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.

Αναλυτικά το pdf με όσα θα ισχύσουν από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

pdf