Τι εισηγείται η Επιτροπή Βιοηθικής στην κυβέρνηση
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Τι εισηγείται η Επιτροπή Βιοηθικής στην κυβέρνηση

Την εισήγηση της στην Κυβέρνηση θα καταθέσει αύριο η εθνική επιτροπή βιοηθικής και βιοτεχνολογίας που συστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Η εισήγηση αφορά πρωτίστως όλους τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας αναπήρων, ηλικιωμένων και ψυχικά νοσούντων, για τους οποίους θα εισηγηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό χωρίς ωστόσο να έχουν κατασταλάξει οι ειδικοί  για το κατά πόσο μέσα στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι όπως είναι για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι οδηγοί των μέσων μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών λεωφορείων.

Στην εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο  της απόλυσης των υγειονομικών και εργαζόμενων  σε δομές φροντίδας που δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν,  αλλά μόνο η  μεταφορά τους σε μία άλλη θέση ώστε να μην έχουν επαφή με το κοινό και να μην υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα πολλοί καθηγητές έχουν εκφράσει την άποψή τους ότι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα πρέπει να ανέβουν υπερβολικά οι τόνοι, γιατί όταν η αντιπαράθεση γίνεται σε οξυμένους  τόνους δεν κερδίζει ποτέ η λογική και η ψυχραιμία.

Υπενθυμίζεται ότι τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, περιέγραψε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στις 8 Ιουνίου στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα αποφασίσει «με ευαισθησία αλλά και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία»,  λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής. 

«Σε λίγο και ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «πολύ σύντομα μετά από αίτημά μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».