Τι δείχνει η κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού

Τι δείχνει η κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού

Δύσκολο το τελευταίο 24ωρο για τους traders του πετρελαίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του WTI στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κατέρρευσαν δίνοντας τιμές «υπό το μηδέν».

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι οι αρνητικές τιμές σημειώθηκαν στα συμβόλαια που λήγουν, καθώς η μετακύλιση στον επόμενο μήνα κατέστη σχεδόν αδύνατη, καθώς πολλοί traders δεν έκαναν roll over.

Κάτω από το βάρος της μείωσης της ζήτησης λόγω των εκτεταμένων lockdowns έναντι να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και της μέχρι πρότινος υπερπροσφοράς αργού πετρελαίου, οι traders για το συμβόλαιο που λήγει τον Μάιο είναι είδος υπό εξαφάνιση. Όσοι λοιπόν έπρεπε να αλλάξουν το συμβόλαιο του μήνα που έληγε στον επόμενο, δεν έβρισκαν αντισυμβαλλόμενο. Οι αρνητικές τιμές λοιπόν που σημειώθηκαν ήταν επί της ουσίας η απέλπιδα προσπάθεια των traders να αποφύγουν την παραλαβή φυσικού αργού ακόμα και «επί πληρωμή». Αυτό εξηγεί γιατί η πτώση στα συμβόλαια Μαΐου ήταν πολύ πιο απότομη σε σχέση με εκείνη των συμβολαίων του Ιουνίου, τα οποία απέφυγαν την ολική κατάρρευση με τιμές μεταξύ των 20,23-21,50 δολαρίων.

Επίσης αδύναμη ήταν χτες και η spot αγορά με το βαρέλι να διαπραγματεύεται γύρω στις 11.00 το βράδυ πέριξ των 11,70-13 δολαρίων. Σε μια φυσιολογική αγορά η διαφορά μεταξύ της τιμής spot και του συμβολαίου του επόμενου μήνα δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά σε ακριβώς αυτό το σημείο έρχεται ο παράγων της εξάντλησης των χώρων αποθήκευσης.

Η τεράστια υπερπροσφορά σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης προκάλεσε τεκτονικές μετακινήσεις στη δομή της αγοράς πετρελαίου και οδήγησε σχεδόν στην εξάντληση της ικανότητας αποθήκευσης.

Πολλές εταιρείες εδώ και εβδομάδες έσπευσαν να ναυλώσουν πλοία για πλωτή αποθήκευση πετρελαίου με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα των τάνκερ στη σποτ αγορά να έχει περιοριστεί, με ευθεία προβολή στην αύξηση των ναύλων. Η  IHS Markit σε πρόσφατη έκθεση της είχε επισημάνει ότι αναμένει στα μέσα της χρονιάς να μην υπάρχει πλέον χώρος για αποθήκευση.

Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν, η κατάσταση στην αμερικανική αγορά πετρελαίου βαδίζει εδώ και δύο εβδομάδες προς το «σημείο μηδέν», στο σημείο δηλαδή όπου οι αποθήκες θα γεμίσουν και η παραγωγή δεν θα έχει πού να διοχετευθεί. Αυτό ακριβώς το αδιέξοδο αντικατροπτρίστηκε στη λήξη των τρέχοντων συμβολαίων WTI και στην έλλειψη διάθεσης για roll over στον Μάιο.

Τι σημαίνει η τιμή των συμβολαίων του Ιουνίου;

Το γεγονός ότι ο Ιούνιος «δουλεύει» αισθητά πιο πάνω -πέριξ των 21 δολαρίων το βαρέλι στις 11 το βράδυ-αντικατοπτρίζει προφανώς τις ελαφρώς καλύτερες προσδοκίες των traders για την ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς από το β’εξάμηνο και μετά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί- συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- έναντι να στηρίξουν τις τιμές συμφώνησαν σε μείωση ρεκόρ της παραγωγής από τον Μάιο κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ήτοι σχεδόν το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Ταυτόχρονα όμως περιμένουμε λίγο καλύτερα και τα δεδομένα από την πλευρά της ζήτησης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο OPEC εκτιμά ότι, για το 2020, η πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως αναθεωρείται χαμηλότερα κατά 6,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα προσθέτοντας ότι η πτώση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο να αποτελεί τον χειρότερο μήνα, καθώς αναμένεται «βουτιά» κατά 20 εκατ. βαρέλια. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους όμως αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση, λόγω της άρσης των μέτρων, καθώς η πανδημία φαίνεται να δίνει σιγά σιγά το peak της, σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Για αυτό λοιπόν και από τα συμβόλαια του Ιουνίου και μετά, οι τιμές είναι πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Η διαφορά με το Brent και το δράμα των σχιστολιθικών παραγωγών

Τα συμβόλαια του Βrent «δούλεψαν» κυρίως πέριξ των 26 δολαρίων, με μονοψήφια πτώση.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι πάντα σχεδόν υπάρχει spread μεταξύ του Brent και του WTI ,καθώς το Brent Crude παράγεται κοντά στη θάλασσα, οπότε το κόστος μεταφοράς είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αντίθετα, το WTI έχει πολύ πιο υψηλό κόστος μεταφοράς. Ανάλογα πόσο μακριά είναι το σημείο του πηγαδιού από αγωγούς και αποθήκες, καθορίζει σημαντικά και το κόστος εξόρυξης του κάθε παραγωγού.

Η διεύρυνση της διαφοράς στην τιμή μεταξύ των δύο αυτές τις ημέρες αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ειδικά για τις πολιτείες που οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές με μικρή πρόσβαση σε υποδομές αγωγών και έχουν εξαντλήσει την δυνατότητα αποθήκευσης, η κατάσταση θα είναι δραματική.

Όπως γράφαμε πριν λίγες ημέρες, για να προχωρήσει μια εταιρεία σε αναστολή παραγωγής θα πρέπει οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν κάτω από το κόστος εξόρυξης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Federal Reserve Bank of Dallas, οι εταιρείες στις ΗΠΑ καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα για τιμές από 27 έως 37 δολάρια κατά μέσο το βαρέλι ανάλογα την περιοχή του «πηγαδιού». Για όσες εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει τις κατάλληλες επενδύσεις για τεχνολογία αιχμής, το κόστος μπορεί να κατέλθει έως και τα 15 δολάρια το βαρέλι.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι περιοχές στην ενδοχώρα, η εφοδιαστική αλυσίδα των οποίων είναι πιο σύνθετη, θα είναι οι πρώτες που θα αναστείλουν την παραγωγή τους. Οι παραγωγοί επίσης πετρελαίου από ασφαλτούχο άμμο στον Καναδά, έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους περισσότερο από 100.000 βαρέλια την ημέρα. Ήδη πριν 15 ημέρες η τιμή πώλησης ενός βαρελιού πετρελαίου από τον δυτικό Καναδά πωλούνταν μόλις προς 7,50 δολάρια. Αντίστοιχα ένα βαρέλι σχιστολιθικού πετρελαίου από το κοίτασμα Bakken, πουλιόταν μόλις προς 15 δολάρια, σύμφωνα με τον Lynn Helms του Τμήματος Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Ντακότα. Ο πετρελαϊκός κλάδος των ΗΠΑ βαρύνεται εξάλλου με ανεξόφλητα δάνεια ύψους 160 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο απειλεί να χαθούν από τον κλάδο περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Rystad.

Ακόμα και αν οι τιμές λοιπόν ορθοποδήσουν κατά ένα ποσοστό, οι περιπέτειες για τον σχιστολιθικό κλάδο των ΗΠΑ μόλις άρχισαν.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.