Τι αλλάζει στο πλάνο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Τι αλλάζει στο πλάνο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Έχοντας ξεπεράσει το 1 εκατ. εμβολιασμούς, ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς μέχρι να χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας, καθώς έχει εμβολιαστεί το 6,5% του πληθυσμού με μια δόση και το 3,5% και με τις δύο δόσεις. Με τα σημερινά δεδομένα λειτουργούν στην επικράτεια 400 εμβολιαστικά κέντρα και δραστηριοποιούνται 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που εμβολιάζουν ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε κλειστές δομές (μονάδες φροντίδας, κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, σωφρονιστικά καταστήματα κτλ), ενώ το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 1000 εμβολιαστικά κέντρα.

Η επάρκεια εμβολίων και η παραλαβή νέων δόσεων είναι αυτή που θα κρίνει την πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου και τον ρυθμό με τον οποίο θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, με το 4ο εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 11/3, να αναδεικνύεται στον… δυνατό κρίκο του «παιχνιδιού». Στο Liberal.gr καταγράφουμε τι αλλάζει στο πλάνο των εμβολιασμών με αυτήν την άφιξη, καταγράφοντας τα σημεία-κλειδιά σε 8 ερωτήσεις.

- Τι ποσότητες από το εμβόλιο της Janssen (του Ομίλου Johnson & Johnson θα έρθει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

Η εταιρεία Johnson & Johnson στοχεύει στην παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Οι δόσεις αυτές προορίζονται για τα κράτη της ΕΕ κι η Ελλάδα θα πάρει το ποσοστό που της αναλογεί, το οποίο είναι σε πρώτο στάδιο (ξεκινώντας από τον Απρίλιο) 1,3 εκατ. δόσεις.

- Ποια είναι η διαφορά του στον τρόπο δράσης;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson δρα εντελώς διαφορετικά από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Βασίζεται σε μια τεχνολογίας παρασκευής που χρησιμοποιεί ένα ιό που ονομάζεται αδενοϊός και αποτελεί κοινό αίτιο των αναπνευστικών λοιμώξεων. Το γενετικό υλικό DNA του αδενοϊού τροποποιείται κατάλληλα ώστε να παράγει την πρωτεΐνη S (της ακίδας-spike) του ιού SARS-CoV-2 και να προκαλέσει την ανάπτυξη ανοσιακής απάντησης του ανθρώπινου οργανισμού. Ο αδενοϊός δε μπορεί να πολλαπλασιαστεί στον ανθρώπινο οργανισμό και γι’αυτό δε μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο εμβολιασμένο άτομο.

- Πώς αποθηκεύεται και διατηρείται;

Επειδή το εμβόλιο στηρίζεται σε σταθερά μόρια γενετικού υλικού DNA, δεν απαιτεί συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Γι αυτό η διατήρησή του και η διανομή του είναι πολύ εύκολη.

- Τι σημαίνει μονοδοσικό;

Το εμβόλιο της Janssen είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής που χορηγείται άπαξ - δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση. Αυτό έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον ότι όλες οι δόσεις που θα έρθουν αντιστοιχούν σε εμβολιαζόμενους, οπότε θα επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος των εμβολιασμών, αφού χάρη σε αυτό θα εμβολιάσουμε μέχρι το καλοκαίρι 1,3 εκατ. πολίτες. Δεύτερον, ότι διευκολύνεται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός των περιθωριοποιημένων κοινωνικά ομάδων και τρίτον, ότι καθίσταται πιο εύκολη η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος από το σύνολο του πληθυσμού, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο.

- Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη της μέτριας προς σοβαρής νόσου COVID-19. Τα αρχικά αποτελέσματα από τις μελέτες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έδειξαν ότι το 90% των εμβολιασθέντων ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της μελέτης, που συμπεριέλαβε πάνω από 40.000 άτομα σε 8 χώρες παγκοσμίως, η μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν κατά 66% αποτελεσματική στην πρόληψη της μέτριας προς σοβαρής νόσου COVID-19, 85% αποτελεσματική στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου λόγω COVID-19. Δηλαδή με τον εμβολιασμό, εξαλείφεται ο κίνδυνος θανάτου και εισαγωγής στο νοσοκομείο. Επίσης δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή αλλεργική αντίδραση, δηλαδή το εμβόλιο εκτός από πολύ αποτελεσματικό είναι και ιδιαίτερα ασφαλές.

- «Δουλεύει» και για τις μεταλλάξεις του κορoνοϊού;

Το νέο εμβόλιο είναι μέχρι στιγμής το μόνο που αποδεικνύεται τόσο αποτελεσματικό και ως προς τη λοίμωξη από τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β.1.351. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η μετάλλαξη έχει προβληματίσει πολύ τους ειδικούς καθώς είναι κατά 50% πιο μεταδοτική και συνεπώς συμβάλλει στην ραγδαία αύξηση της διασποράς του ιού.

- Τι σημαίνει το γεγονός ότι μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία;

Η ευκολία στη διατήρηση και την διανομή του, μαζί με το χαρακτηριστικό του γνώρισμα πως χορηγείται σε μια δόση, έχει ανοίξει τη συζήτηση για τη διάθεση του εμβολίου της Janssen στα φαρμακεία, ώστε να αυξηθούν τα σημεία εμβολιασμού. Κάθε κίνηση που αυξάνει τα εμβολιαστικά κέντρα και ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των πολιτών διευκολύνει και επιταχύνει την εμβολιαστική διαδικασία και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονική ζωή.

- Πόσο καθοριστικά αναμένεται να συμβάλλει το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen στη δημιουργία της συλλογικής ανοσίας;

Ο συνδυασμός δύο παραγόντων, πως το εμβόλιο γίνεται άπαξ και η μεγάλη ποσότητα που περιμένουμε (1,3 εκατ δόσεις), καθιστούν το νέο εμβόλιο «μοχλό» επιτάχυνσης της διαδικασίας του εμβολιασμού. Ή μιλώντας σε όρους πανδημίας, το καθιστούν πολλαπλασιαστή του ρυθμού χτισίματος της συλλογικής ανοσίας μέχρι να πιάσουμε το πολυπόθητο 55%-60%, ενώ το υπόλοιπο 10%-15% θα εξασφαλιστεί μέσα από τη φυσική ανοσία μετά από νόσηση.