8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες για τον μυστηριώδη θόρυβο

Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες για τον μυστηριώδη θόρυβο
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σε ζήτημα συντονισμού στη δεξαμενή της ΕΥΑΘ στην Πολίχνη φαίνεται ότι οφείλεται τελικά ο θόρυβος που εδώ και ημέρες κρατά ξάγρυπνους τους κατοίκους στην περιοχή των Μετεώρων, στον δήμο Παύλου Μελά.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα κλιμάκια της εταιρείας, που με ειδικό επιστημονικό προσωπικό πραγματοποίησαν σήμερα ελέγχους και δοκιμές σε δίκτυα κι εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Πολίχνη.

Σύμφωνα με το πόρισμά τους, «μηχανισμός σε δεξαμενή της ΕΥΑΘ στην Πολίχνη προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και εξαιτίας του αναγλύφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο δύο χιλιόμετρα μακριά», αναφέρει, σε σημερινή της ανακοίνωση, η εταιρεία.

Τονίζεται δε, ότι δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή της εταιρείας, ενώ δεν ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της. Πάντως, η ΕΥΑΘ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις δοκιμές στην εγκατάσταση και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι αυτή ήταν η πηγή του θορύβου τις νυχτερινές ώρες στα Μετέωρα.

«Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη δεξαμενή ή θέμα παλαιότητας. Η έρευνα έδειξε ότι κάποιος μηχανισμός που δεν έκανε θόρυβο στην Πολίχνη, συντονιζόταν και ο ήχος μεταφερόταν μέχρι τα Μετέωρα, σε απόσταση δηλαδή 2 χιλιομέτρων», ανέφερε πηγή της ΕΥΑΘ νωρίτερα σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το φαινόμενο θα παρακολουθείται και τις επόμενες ημέρες. Δεν πρόκειται να γίνει εκσκαφή ή αλλαγή μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς είναι πρόβλημα συντονισμού.

Να σημειωθεί πως το παράξενο βουητό εντοπίζεται στο κέντρο των Μετεώρων, μια γειτονιά του Δήμου Παύλου Μελά, και ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες περίπου. Μάλιστα ο ήχος ακούγεται μόνο αργά τη νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο βόμβος που προκαλεί είναι αισθητός σε απόσταση αρκετών οικοδομικών τετραγώνων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, ο θόρυβος είναι εντονότερος στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Ακροπόλεως, ωστόσο δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί το ακριβές σημείο προέλευσής του.