Θα είμαστε στο πλευρό σας έναντι των απειλών κατά της εθνικής σας κυριαρχίας
Γαλλίδα ΥΠΕΞ σε Δένδια

Θα είμαστε στο πλευρό σας έναντι των απειλών κατά της εθνικής σας κυριαρχίας

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και μέσω του Γάλλου προέδρου, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, στο Παρίσι. «Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας» διαμήνυσε εξίσου η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».

Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία και μια περιοχή ανησυχίας.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Κατρίν Κολονά έκανε λόγο για ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει με τον Νίκο Δένδια την καλή συνεργασία που είχε με τον προκάτοχό της Ζαν-Ιβ Ντριάν.

Κάνοντας απολογισμό της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, που από το προηγούμενο καλοκαίρι συμπληρώνει την παλιά φιλία μεταξύ των κρατών, η Γαλλίδα υπουργός είπε πως από τους πρώτους μήνες «είδαμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας».

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την αλληλεγγύη που κατέδειξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Γαλλία. «Είναι μια αλληλεγγύη η οποία κατέδειξε στην πράξη με δύο Καναντέρ, τα οποία μάς βοήθησαν πολύ στη μάχη κατά των πυρκαγιών» ανέφερε και υπενθύμισε αντίστοιχα πως το προηγούμενο καλοκαίρι τη γαλλική βοήθεια στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του Μηχανισμού Αλληλεγγύης της ΕΕ και διαμήνυσε πως «μαζί είμαστε πάντοτε πιο ισχυροί».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε τη σημασία μιας κοινής προσέγγισης της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αναγκαιότητα να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς ειδήσεις που έρχονται από τη Μόσχα, η οποία επιδιώκει να ξεχάσουμε τις αιτίες του πολέμου» και υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά τη ρωσική στάση και να εξεταστούν οι συνέπειες αυτού του πολέμου στην Ευρώπη και πέρα αυτής. «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη των οικονομικών και των γεωπολιτικών συνεπειών που απορρέουν από την εισβολή στην Ουκρανία» προσέθεσε και έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου στην ενέργεια.

Άλλωστε η ενεργειακή ασφάλεια συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών και ειδικά οι τελευταίες αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση και διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή ομογένεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας» και θα πρέπει να πάμε ακόμα παραπέρα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προέταξε την ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και ειδικότερα από τη Ρωσία.