Θ. Κοντογεώργης: Θα γίνονται self tests σε εργαζόμενους και τον Ιούλιο

Θ. Κοντογεώργης: Θα γίνονται self tests σε εργαζόμενους και τον Ιούλιο

Θα συνεχιστεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η παροχή self tests κορονοϊού προς τους εργαζόμενους,  ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, σημειώνοντας ότι «για τις περιοχές που οι φαρμακοποιοί δεν θα διαθέτουν τον Ιούλιο τα self tests θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες πως θα δίνονται από τα σούπερ μάρκετ».

Μιλώντας στο Open ο Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε ακόμα ότι το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ως προς το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών, μετά το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής, σημείωσε πως αυτό θα συζητηθεί αργότερα και θα αφορά σε προσωπικό δομών που φιλοξενούνται άτομα με προβλήματα υγείας.

Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως αναμένεται η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών για την έναρξη χορήγησης των σκευασμάτων και σε παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι τη διάθεση των self tests μέσω των σούπερ μάρκετ στην Αχαΐα αλλά και την υλοποίηση αντίστοιχου σχεδίου στην Αττική, αν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση τους στους πολίτες, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

«Για την περιοχή της Αχαΐας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self test η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, είχε αναφέρει σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής «επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες», όπως είχε τονίσει.

Self test στα φαρμακεία: Πώς θα διανέμονται Ιούλιο και Αύγουστο

Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο- ως διαφορετικούς- αναφορικά με τη διάθεση των self test, αφού θα εμφανίζουν μικρότερο επιδημιολογικό  φορτίο και μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών, μίλησε το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Παπαθανάσης στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος ανέφερε για τη βούληση των φαρμακοποιών να δίνονται 4 self test με μία επίσκεψη για κάθε μήνα, ώστε να υπάρχει προσέλευση των ενδιαφερομένων στα φαρμακεία δύο μόνο φορές για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Η πίεση κατ’ αυτόν τον τρόπο για τα φαρμακεία θα είναι μικρότερη, αυτή την πρόταση θα παρουσιάσουμε την Τρίτη», ανέφερε, λέγοντας πως έτσι, θα γίνεται η δωρεάν διάθεση self test για τις κατηγορίες των πολιτών που το έχουν ανάγκη.

Όταν άνοιξε η διαδικασία με τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου στην πλατφόρμα από τους πολίτες, αυτομάτως υπήρξε πίεση στα φαρμακεία να γίνει αλλαγή ραντεβού και άρα σκευάσματος, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι από την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί πολίτες προσέρχονται και ρωτούν με ενδιαφέρον και αγωνία για το εμβόλιο, μετά και τις προ ημερών νέες ανακοινώσεις γι΄αυτό της AstraZeneca.

Ωστόσο, προέτρεψε αν κάποιος έχει πραγματοποιήσει την α’ δόση και δεν είχε κάποιο πρόβλημα, να προχωρήσει και στην β’ γιατί έτσι χτίζεται αποτελεσματικά, όπως είπε, η ανοσία. «Η πιθανότητα να δημιουργηθεί στη β’ δόση κάποιο πρόβλημα είναι 1,3 στο εκατομμύριο».

«Δεν υπήρξαν σοβαρές ακυρώσεις εμβολίων», συμπλήρωσε σχετικά.