Θ. Φορτσάκης: Δεν έχουν πιθανότητα εφαρμογής οι εξαγγελίες Τσίπρα

Θ. Φορτσάκης: Δεν έχουν πιθανότητα εφαρμογής οι εξαγγελίες Τσίπρα

Η εμπειρία που έχουμε από τον πρωθυπουργό, από τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες του, δεν είναι θετική και δεν είμαι ευτυχής να ακούω τέτοιες εξαγγελίες, οι οποίες δεν έχουν πιθανότητα εφαρμογής» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

«Όλα αυτά δεν εντάχθηκαν σε ένα σχέδιο που να δείχνει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει και ότι αυτά αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης σύλληψης, που θα οδηγήσει τη χώρα να ξεφύγει από τη σημερινή της μιζέρια. Είναι μέτρα αποσπασματικά, τα οποία δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά και είναι μέτρα για τα οποία δεν δόθηκε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ως προς την υλοποίησή τους» επισήμανε ο κ. Φορτσάκης, αντιπαραβάλλοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης τις λίγες, στοχευμένες και μετρημένες παροχές που αναγγέλλει τις συνοδεύει από ένα σχέδιο το οποίο επιτρέπει στη χώρα να ανακάμψει, γιατί -κακά τα ψέματα- αν δεν υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας καμία παροχή δεν θα μπορέσει να σταθεί, θα μπούμε σε έναν κύκλο, δηλαδή, ο οποίος θα αρχίσει να γυρίζει γύρω- γύρω και θα μας οδηγεί κάθε φορά σε χειρότερα αποτελέσματα».

«Ο μεν ένας (σ.σ. ο κ.Τσίπρας) δίνει μία σειρά υποσχέσεων, οι οποίες δεν έχουν μεταξύ τους καμία συνοχή και δεν εντάσσονται σε κανένα σχέδιο και δεν συνοδεύονται από μέτρα υλοποίησης στοχευμένα και ο άλλος (σ.σ. ο κ.Μητσοτάκης) δίνει λίγες μετρημένες και υλοποιήσιμες υποσχέσεις, που συνοδεύονται από έναν πραγματικό σχεδιασμό ανάκαμψης της οικονομίας, με πάρα πολύ στοχευμένα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν στην παροχολογία της σημερινής κυβέρνησης και το είδατε αυτό από την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία ξεπέρασαν τον 4,5%, την ίδια ώρα που στις άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα βρίσκονται στο 1/3 περίπου -γύρω στο 1,5% δανείζεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα- είμαστε λοιπόν πολύ μακριά από αυτό το σημείο» εξήγησε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ.

Υπογράμμισε δε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο δείκτης για το πού βρίσκεται η χώρα είναι ακριβώς αυτά τα επιτόκια δανεισμού, γιατί αυτά είναι που καθορίζουν και το πώς θα συμπεριφερθούν οι ξένοι επενδυτές απέναντι στη χώρα και ποια είναι τα κόστη που θα έχουν αυτοί που θα επιχειρήσουν να δανειστούν σήμερα από τράπεζες για να κάνουν μία επένδυση» και «άρα έχουμε έναν πραγματικό δείκτη που μας καταγράφει μια πολύ μεγάλη ανησυχία από τις δηλώσεις του τύπου που έκανε ο πρωθυπουργός».

Δίνοντας το στίγμα της ομιλίας που θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ σημείωσε: «Θα προσπαθήσει να δώσει μία σειρά από τα μέτρα τα οποία η ΝΔ θα εφαρμόσει κατά προτεραιότητα, εάν έλθει στην κυβέρνηση και θα το κάνει αυτό αποφεύγοντας κάθε είδους παροχολογία και λαϊκισμό και αποσκοπώντας στο να δώσει μία προοπτική συγκεκριμένων εφαρμογών, που θα επιτρέψουν στη χώρα να βάλει ξανά μπρος την οικονομία της και συγχρόνως να δώσει μια προοπτική σε όλους που έχουν επωμιστεί τεράστια βάρη αυτή τη στιγμή, ότι τα βάρη αυτά θα μειωθούν σημαντικά.

Οι πυλώνες και οι κατευθύνσεις είναι κυρίως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ -30% συνολικά σε διάστημα 2 ετών- είναι οι μειώσεις στα βάρη τα φορολογικά και για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες και είναι και οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα περάσουν από το 20 στο 15, δηλαδή μία σημαντική μείωση της τάξης του 25% και μία σημαντική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα και τη στάση της ΝΔ, εφόσον η συμφωνία πάρει τη θετική ψήφο των πολιτών της γειτονικής χώρας στο προσεχές δημοψήφισμα ο κ.Φορτσάκης διευκρίνισε: «Έχει τοποθετηθεί σε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι εάν μεν η συμφωνία έλθει στη Βουλή πριν τις εκλογές η ΝΔ θα την καταψηφίσει, δεν θα την κυρώσει.

Αν η συμφωνία δεν έλθει μέχρι τότε και έλθει για κύρωση μετά τις εκλογές η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει, δεν την θέλει τη συμφωνία. Εάν όμως η συμφωνία έχει κυρωθεί πριν τις εκλογές τότε επειδή η χώρα έχει συνέχεια δεν μπορεί η επόμενη κυβέρνηση εύκολα να έλθει και να πει σε μία διεθνή συμφωνία που κυρώθηκε, "εγώ τώρα πάω πίσω και δεν θέλω τη συμφωνία", γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό θα σημάνει μία τεράστια διεθνή ανωμαλία. Οι χώρες δεν χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση που έχουν την κάθε στιγμή, αλλά από μία συνέχεια, η οποία αδιαφορεί για το ποιος είναι στην κυβέρνηση».