Τέλος στο κυνήγι μαγισσών με τα τραπεζικά στελέχη

Τέλος στο κυνήγι μαγισσών με τα τραπεζικά στελέχη

Ο μακρύς και επίπονος κύκλος διώξεων εναντίον τραπεζικών στελεχών που άνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2017 και συνεχίστηκε για χρόνια με βαριές κατηγορίες για δήθεν σκάνδαλα και χαριστικές δανειακές συμβάσεις, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να κλείσει οριστικά.

Όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες βρίσκονται -άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο- αντιμέτωπες με τον έλεγχο των πεπραγμένων τους στη χορήγηση δανείων, ως επί το πλείστον για κοινές υποθέσεις (π.χ. δάνεια κομμάτων, επιχειρήσεων κλπ.), με τα διοικητικά συμβούλια να βρίσκονται σε αναβρασμό για το αν θα αποφασίσουν να υποβάλουν εγκλήσεις ή όχι ως τις 18 Μαρτίου που λήγει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ήδη σε τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες, οι αποφάσεις θα είναι αρνητικές για την υποβολή εγκλήσεων, με τα φώτα να πέφτουν πλέον πάνω στην Εθνική όπου το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν συνθήκες που λίγο έλλειψαν να οδηγήσουν σε διοικητική κρίση ενόψει των αποφάσεων του ΔΣ για την τύχη στελεχών της, τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα σε νομικές περιπέτειες.

Η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, είναι πως ενόψει των αποφάσεων της 18ης Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα λάβει απόφαση να μην προχωρήσει σε εγκλήσεις. O ίδιος πιστεύει δε πως κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν είχε δόλο όταν στο παρελθόν ενέκρινε τη χορήγηση δανείου το οποίο στη συνέχεια έφτασε στο σημείο να καταγγελθεί.

Στην ίδια την Εθνική υπάρχουν δύο επιπλέον επιμέρους περιπτώσεις για τις οποίες ελέγχονται στελέχη της. Αυτή του ΛΕΠΕΤΕ και η υπόθεση της Πανγαίας. Συνολικά όμως 10 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η τράπεζα βρίσκονται σε φάση προανάκρισης και άλλες πέντε σε επόμενο στάδιο.

Το θέμα των εγκλήσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν την ολοκλήρωση της θητείας του ΔΣ. Αναμένεται η γνωμοδότηση ανεξάρτητων φορέων της τράπεζας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μυλωνά να θεωρεί πως στο τέλος της ημέρας το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μόλις ολοκληρωθεί η ενημέρωση που θα έχει -καθώς στο μεσοδιάστημα απέκτησε αρκετά νέα μέλη- θα πάρει τη σωστή απόφαση και δεν θα προχωρήσει σε εγκλήσεις.