Νέα επίθεση Άγκυρας κατά Μπάιντεν: «Τελείωσαν οι μέρες που διατάζατε την Τουρκία»

Νέα επίθεση Άγκυρας κατά Μπάιντεν: «Τελείωσαν οι μέρες που διατάζατε την Τουρκία»

Νέα επίθεση στον Τζο Μπάιντεν  για το περιεχόμενο παλαιότερης συνέντευξής του στην οποία χαρακτήριζε «αυταρχικό ηγέτη» τον Ερντογάν εξαπέλυσε σήμερα η Άγκυρα.

Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με ανάρτηση του στο twitter επισημαίνει ότι η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε «καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία».

«Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι ημέρες που διατάζατε την Τουρκία έχουν τελειώσει. Αλλά αν ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα».

Να σημειωθεί πως στο επίμαχο βίντεο ο Μπάιντεν δηλώνει λέει ότι «ανησυχεί πολύ» μεταξύ άλλων σχετικά με την προσέγγιση του Ερντογάν προς τους Κούρδους της Τουρκίας και τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», αναφέρει στο βίντεο ο Μπάιντεν, όπως και εξακριβώνεται από την απομαγνητοφώνηση που δημοσίευσαν οι Times.

«Πρέπει να πληρώσει το τίμημα», υποστηρίζει επιπροσθέτως ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας πως η Ουάσιγκτον πρέπει να ενθαρρύνει τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης «ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

Να σημειωθεί πως χτες στην πρώτη (και λιγότερο οξεία) αντίδραση της Άγκυρας ο διευθυντής Επικοινωνιών του Τούρκου Προέδρους, Φαχρετίν Αλτούν επισήμανε πως «αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται πάνω από την Τουρκία και τις παρεμβατικές τους στάσεις. Αυτές οι παρατηρήσεις δεν συνάδουν με τη δημοκρατία και τη φύση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων».

Επιπροσθέτως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) της Τουρκίας επέκρινε εξίσου σήμερα τον Τζο Μπάιντεν. 

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε στο Twitter ότι κανένας ξένος δεν μπορεί να παρέμβει στην τουρκική πολιτική  σκηνή και ότι η τουρκική διοίκηση και το έθνος δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο ως προς τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, όπως έκανε άλλωστε και στις 15 Ιουλίου 2016 με το περίφημο αποτυχημένο τότε πραξικόπημα. 

«Πιστεύουμε στη δύναμη της κάλπης»,  είπε εμφατικά, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τις δημοκρατικές αξίες, αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα που άφησε πίσω του 251 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

«Τα πολιτικά μας απολυμαντικά είναι 100% αποτελεσματικά έναντι κάθε ιού που επιδιώκει ξένη παρέμβαση», επισήμανε χαρακτηριστικά.