Τα σενάρια για την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών γυμνασίων

Τα σενάρια για την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών γυμνασίων

Προάγγελος για το άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων αποτελεί η απόφαση για την επαναλειτουργία δια ζώσης από την Δευτέρα 12 Απριλίου των λυκείων όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, το άνοιγμα των γυμνάσιων θα γίνει πιθανότατα μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου, εκτός και αν τυχόν απότομη έξαρση των επιδημιολογικών δεδομένων, μεταφέρει την «πρεμιέρα» για μετά το Πάσχα. Τότε πάντως, δηλαδή για μετά τις γιορτές, τοποθετείται σύμφωνα πάντα με τα εξεταζόμενα σενάρια, το άνοιγμα για νηπιαγωγεία και δημοτικά, δηλαδή για τις 10 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση η ερχόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει βαρόμετρο για την οριστικοποίηση των παραπάνω αποφάσεων με την επιστροφή των μαθητών του λυκείου στα θρανία με χρήση self test να αποτελεί ένα σημαντικό crash test. Yπό την αίρεση όλων των παραπάνω, τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Πιαδείας αφορούν τις παρακάτω ημερομηνίες :

  • Τα γυμνάσια να επαννεκινήσουν στις 19/4 ή εναλλακτικά στις 10/5 (δηλαδή μετά το Πάσχα)
  • Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στις  10/5.
  • Στην ίδια λογική φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η παράταση του σχολικού έτους εξαιτίας της μακράς περιόδου τηλεκπαίδευσης.
  • Έτσι για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά εξετάζεται επέκταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ για γυμνάσια και Λύκεια έως τις 11 Ιουνίου.

Εκτός από το άνοιγμα της τρίτης Λυκείου, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για έναν ακόμα λόγο. Θα έχει προηγηθεί (αύριο Παρασκευή) η συνεδρίαση των επιτροπής επιστημόνων για την επανέναρξη λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και του λιανεμπορίου στις τρεις “κόκκινες” περιοχές.

Και αναλόγως της απόφασης είναι πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα να ανεβάσουν ρολά και τα μεγάλα πολυκαταστήματα κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ένα βήμα που θα αξιολογηθεί και αυτό όπως και τα προηγούμενα, χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως στρέφουν όλες τους τις προσπάθειες στην πασχαλινή περίοδο. Η χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη στο Star ότι δε θα υπάρξει καμία πολιτική απόφαση για άρση των υπερτοπικών περιορισμών σε περίπτωση που οι επιστήμονες γνωμοδοτήσουν το αντίθετο, δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Εάν η επιτροπή λοιμοξιωλόγων δεν συμφωνήσει, τότε το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να συναινέσει σε περαιτέρω απελευθέρωση περιορισμών την εβδομάδα του Πάσχα.