Τα σχολεία, οι εμβολιασμοί και ο τουρισμός θα κρίνουν πότε «θα πέσουν οι μάσκες»

Τα σχολεία, οι εμβολιασμοί και ο τουρισμός θα κρίνουν πότε «θα πέσουν οι μάσκες»

Με περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς να πραγματοποιούνται καθημερινά στα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στην Επικράτεια και χθες Κυριακή να έχουν διενεργηθεί 112.477 εμβολιασμοί, 2.450.362 συνάνθρωποί μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ άλλα 1.197.327 άτομα έχουν ολοκληρώσει και την 2η δόση.

Συνολικά, ποσοστό 24,5% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και από σήμερα περισσότεροι από 1 εκατ. μαθητές κι 120.000 εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις τάξεις καθώς ανοίγουν ξανά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια με υποχρεωτική διενέργεια δύο self-test την εβδομάδα, για μαθητές, δασκάλους και διοικητικό προσωπικό.

Τουρισμός με πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ PCR και χωρίς καραντίνα

Μετά την επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων (πλην των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών που σηκώνουν αυλαία στις 17 Μαϊου), σε τέσσερις ημέρες έχουμε την επίσημη πρεμιέρα του τουρισμού με τους τουρίστες να φτάνουν είτε με πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού (που να αποδεικνύει ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο δόσεις του εμβολιασμού είτε με αρνητικό test PCR (μοριακό έλεγχο) εντός 72 ωρών από τον χρόνο άφιξης και να ξεκινούν τις διακοπές τους χωρίς καραντίνα.

Σύμφωνα με τους φορείς του κλάδου η απουσία καραντίνας μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει, ενώ η τουριστική κίνηση αναμένεται να αναθερμανθεί με την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κινήσεις των λεωφορείων που μετακινούν τους ξένους επισκέπτες, αλλά και με την κατάργηση της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Κατά την εκτίμηση όλων των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού για μια ακόμα χρονιά η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα περάσει από τις «συμπληγάδες» της εξέλιξης της πανδημίας, των εμβολιασμών στις κύριες αγορές-«δεξαμενές» για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα για τα ταξίδια.

Οι αστερίσκοι από την απουσία επιβεβαίωσης στις παραδόσεις δόσεων

Κομβικό σημείο για την επιστροφή στην κανονικότητα και την τόνωση της τουριστικής κίνησης είναι η πρόοδος των εμβολιασμών, όχι μόνο εδώ-στην πατρίδα μας-αλλά και στα άλλα κράτη και κυρίως στα κράτη από τα οποία δεχόμαστε τους μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών όπως είναι η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, και οι Βαλκανικές χώρες.

Στην ενθουσιώδη προσέλευση των νέων στην Ελλάδα που προσέρχονται μαζικά στην πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού τους με το covid εμβόλιο, ανησυχητική σκιά ρίχνει το γεγονός πως βρίσκονται στον αέρα οι παραδόσεις νέων δόσεων εμβολίων, μετά από δύο προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Το πρώτο «αγκάθι» αφορά την μη ανανέωση του συμβολαίου της Κομισιόν με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, με αιτιολογία την αφερεγγυότητα της Αγγλο-σουηδικής εταιρίας στον χρόνο παράδοσης, με συνέπεια να σταματούν οι παραδόσεις του εμβολίου της AZ στα τέλη Ιουνίου και να μην συνεχίζονται για τον Ιούλιο και τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά την έως τώρα απουσία επιβεβαίωσης της παραλαβής 960.000 δόσεων από το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen του Ομίλου Johnson & Johnson, γεγονός που σημαίνει πως έχουμε διασφαλίσει μόνο τις 260.000 δόσεις από αυτό το «εύκολο» εμβόλιο που πρόκειται να γίνει διαθέσιμο για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών και αναμένεται να συμβάλλει στην επιτάχυνση του εμβολιασμού των νέων.

Παράλληλα, λόγω της ευκολίας στην αποθήκευσή του και του πρακτικού (μονοδοσικού) του σχήματος το εμβόλιο της Janssen θεωρείται απαραίτητο και για το πρόγραμμα κατ’οίκον εμβολιασμού των κατάκοιτων ηλικιωμένων και των ασθενών με κινητικά προβλήματα.

Είναι δηλαδή ένα εμβόλιο «εργαλείο» και για τους νέους αλλά και για τους ηλικιωμένους, ειδικά της περιφέρειας που προτιμούν να ξεμπερδεύουν μια κι έξω με τον εμβολιασμό.

Όσο η παράδοση των πολύ-αναμενόμενων δόσεων παραμένουν στον αέρα, ολοένα και περισσότεροι αστερίσκοι προστίθενται στην επιχείρηση «Ελευθερία» μεταθέτοντας γι αργότερα την πολυπόθητη ώρα που θα πετάξουμε τις μάσκες.

Σε αυτό το θολό τοπίο θετική εξέλιξη αποτελεί η επιβεβαίωση της παράδοσης στην Κομισιόν 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BionTech για το χρονικό διάστημα 2021-2023 με ελαφρώς υψηλότερη τιμή από αυτή που ίσχυσε για το 2020.

Αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των παραδόσεων των εμβολίων-από τις οποίες εξαρτάται και η πρόοδος των εμβολιασμών-πυκνώνουν οι φωνές από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού πως θα πρέπει να απελευθερωθεί το ωράριο στην βραδινή διασκέδαση ώστε να σταματήσουν τα παράνομα πάρτι και ξεφαντώματα σε πλατείες και καταστήματα που παραβιάζουν με την λειτουργία τους τους κανονισμούς.

Το μήνυμα άλλωστε που στέλνουν οι εικόνες από τα street parties από το Βέλγιο, την κεντρική Πλατεία Λουίζ και τις πόλεις της Ισπανίας, εκεί όπου καταργήθηκε η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι πως ο κόσμος έφτασε στα όρια του με τους περιορισμούς.