Τα ρομπότ που σκοτώνουν τον κορονοϊό και σώζουν ζωές

Τα ρομπότ που σκοτώνουν τον κορονοϊό και σώζουν ζωές

«Μείνετε στο σπίτι, μην συγχρωτίζεστε, πλύνετε τα χέρια σας». Το τρίπτυχο των απολύτως αναγκαίων ενεργειών στην εποχή του κορονοϊού, προκειμένου να υψωθεί ανάχωμα στην εξάπλωσή του και να παραμείνουμε υγιείς. Την ίδια στιγμή που σωστά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κώμα και αμέτρητες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αφανίζονται ή βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

Εκτός από μια μικρή, εξαιρετικά καινοτόμο, εταιρεία ρομποτικών συστημάτων από τη Δανία που διάγει το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας της, σε σημείο που οριακά εξυπηρετεί τις παραγγελίες που την κατακλύζουν απ’ όλο τον κόσμο. Ο λόγος; Κατασκευάζει ένα ρομπότ που αποστειρώνει νοσοκομειακούς χώρους, εξοντώνοντας το 99,99% όλων των παθογόνων οργανισμών. Πρόκειται για την Blue Ocean Robotics, την εταιρεία που έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη UVD αυτόνομων ρομπότ τα οποία μπορούν να απολυμάνουν ένα νοσοκομειακό δωμάτιο μέσα σε 10 λεπτά.  Ο όρος UVD αναφέρεται στις λέξεις Ultra Violet Disinfection και περιγράφει την τεχνολογία που ενσωματώνουν τα ρομπότ.

Ειδικότερα, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων υπεριώδους ακτινοβολίας λούζουν τον χώρο εξοντώνοντας το 99,99% όσων παθογόνων οργανισμών βρίσκονται σε αυτόν. Η UVD τεχνολογία δεν είναι κάτι καινούριο. Για την ακρίβεια υπάρχει σε κάθε συνοικιακό… κομμωτήριο. Τα μικρά κουτιά με το μπλε φως στα οποία οι κομμώτριες βάζουν ψαλίδια, χτένες κ.λπ. είναι αποστειρωτές υπεριώδους ακτινοβολίας. Το υπεριώδες φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος αλλάζει το γενετικό υλικό των μικροοργανισμών σκοτώνοντας τους ακαριαία ή σταματώντας την αναπαραγωγή τους.



Η Blue Ocean Robotics προφανώς δεν ενσωμάτωσε λάμπες κομμωτηρίου σε ρομπότ. Αντιθέτως ανέπτυξε ένα προηγμένο σύστημα που κέρδισε το 15ο Βραβείο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στη Ρομποτική και τον Αυτοματισμό της IEEE το 2019 και κοστίζει 60.000 δολάρια ανά μονάδα!

Το ρομπότ κινείται αυτόνομα στις αίθουσες ασθενών και τα χειρουργεία, λούζοντας όλες τις κρίσιμες επιφάνειες με τη σωστή ποσότητα υπεριώδους φωτός ώστε να σκοτώσει ιούς και βακτήρια. Όσο περισσότερο φως εκθέτει σε μια επιφάνεια, τόσο πιο ανθεκτικοί μικροοργανισμοί καταστρέφονται. Βέβαια τα ρομπότ της Blue Ocean δεν αποτελούν αντικαταστάτες του προσωπικού καθαρισμού, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά. Μάλιστα, επειδή η υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως μπορεί να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, παύουν να λειτουργούν αμέσως μόλις ανιχνεύσουν ανθρώπινη παρουσία. Αν και χρησιμοποιούνται κυρίως σε νοσοκομεία, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν σε γραφεία, εμπορικά κέντρα, σχολεία και αεροδρόμια.

Οι πωλήσεις της Blue Ocean Robotics είχαν ήδη καταγράψει άλμα 400% την τελευταία διετία, όμως η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε φρενίτιδα παραγγελιών. Σύμφωνα με την εταιρεία μόνο τα κινεζικά νοσοκομεία έχουν παραγγείλει περισσότερα από 2.000 ρομπότ UVD από τη Blue Ocean Robotics, με τις πρώτες μονάδες να επιχειρούν, που αλλού, στην Ουχάν.