Τα πρώτα ευρήματα της Δίωξης για τη φάμπρικα απάτης αντιεμβολιαστών

Τα πρώτα ευρήματα της Δίωξης για τη φάμπρικα απάτης αντιεμβολιαστών

Έρευνα με εντολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκίνησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό της «φάμπρικας» εξαπάτησης αντιεμβολιαστών. Eιδικότερα, ο υπουργός έδωσε εντολή σήμερα Σάββατο το πρωί στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι επιτήδειοι που έχουν στήσει τη βιομηχανία απάτης έχουν εισβάλει σε διαδικτυακές ομάδες αρνητών και πουλούν δήθεν «νομικά όπλα» εναντίον του κράτους, υγειονομικών και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προτρέπουν τους αντιεμβολιαστές να προβούν σε μηνύσεις, διώξεις και να απαιτήσουν χρηματικές αποζημιώσεις και ποινές φυλάκισης. 

Σημειώνεται ότι τις πρώτες 5 ώρες της έρευνας της Δίωξης βρέθηκαν ήδη 9 ύποπτες ιστοσελίδες και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξ αυτών σε δύο έχουν εστιάσει περισσότερο την προσοχή τους οι αστυνομικοί, καθώς είναι αυτά που προσφέρουν έναντι αμοιβής στους αρνητές, τα «νομικά όπλα».

Υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ κάνουν λόγο για «τιμοκαταλόγους» ψευδών νομικών συμβουλών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» τους δικαστικούς επιμελητές. 

Υπενθυμίζεται ότι η διέγερση σε ανυπακοή που προτείνουν οι σελίδες αυτές μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορoνοϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.