Τα παρατράγουδα του «ψεκασμού»

Τα παρατράγουδα του «ψεκασμού»

Στους καιρούς των αντιμνημονιακών πλατειών, νέα αστέρια της πολιτικής ανέτειλαν. Γνωστοί ως τότε σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων, είδαν τη φήμη τους να απογειώνεται, καθώς αυτά που έλεγαν ακούγονταν ως εξαίσια μουσική στα αυτιά της μάζας. 

Οι μεν υπόσχονταν μετάβαση σε μια ευτυχισμένη εποχή… απελευθερωμένης αξιοπρέπειας, όπου θα… «απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός» αλλά κυρίως… ΕΝΦΙΑ, ενώ η σεισάχθεια θα απελευθέρωνε τους κυρτούς ώμους από το άχθος του προσωπικού και κρατικού χρέους. Το πλήθος έκθαμβο τους έδωσε τα ηνία της εξουσίας, με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Οι δε εμφανίζονταν ως τροπαιοφόροι εκδικητές, ετοίμαζαν κρεμάλες για τους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους υποστηρικτές τους, και ο λαός με επίγνωση τους έστειλε στη Βουλή, για να πλακώνουν στα χαστούκια τους υποταγμένους. 

Κορυφαίο έκπαγλο αστέρι που αναδείχτηκε εκείνη την εποχή, ο οιηματίας Γιάνης με το ένα «ν». Παρόλο που στοίχισε δεκάδες δις στη χώρα, η γοητεία του παρέμεινε αναλλοίωτη, και ο σοφός λαός τον ξαναέστειλε στη Βουλή, ενθυμούμενος με νοσταλγία τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του για κουπόνια, με τα οποία θα περνούσαμε ζωή χαρισάμενη.

Η τωρινή σύναξη των αλαφροΐσκιωτων δεν έχει τόσο κλέος. Λείπουν τα πολλά πτυχία και κυρίως η μυθοποιητική αύρα της Αριστεράς. Συγκεντρώνει επιπροσθέτως και μια καταφρόνια εκ μέρους της άλλης πλευράς. Είναι η σύναξη των ψεκασμένων.

Φωτεινό αστέρι της ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος. Μπρος στη φωτογένεια και την όποια καλλιτεχνική αναγωρισιμότητά του, τι να φτουρήσουν άλλα ονόματα όπως ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης, επικεφαλής του κινήματος «Ελεύθεροι ξανά», που πριν μια εβδομάδα οργάνωσε την αντιεμβολιαστική συγκέντρωση στην Ομόνοια, απέναντι στην «υγειονομική χούντα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Πόσο μάλλον ο ναύαρχος Παπαντωνίου που έκανε τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου φυσικά), και κατακεραύνωσε τα εμβόλια, υποστηρίζοντας ότι η ιστορία με τον κορονοϊό είναι κατασκευασμένη, και η χώρα είναι υπό κατοχή! 

Εχει και αυτός τις φιλοδοξίες του. Δήλωσε «θέλουμε τα κλειδιά της εξουσίας εδώ και τώρα», και… προειδοποίησε: «Ας μας τα δώσουν ειρηνικά και τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τύχη τους μετά την απελευθέρωση»!

Στο ημίφως της δημοσιότητας παρέμεινε και ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κινήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι». Διαδήλωνε και δήλωσε ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ο διαχωρισμός για τα εμβόλια είναι φασισμός.

Κανείς τους δεν φτάνει τον Γρηγόρη Πετράκο. Μπορεί να μην είναι λοιμωξιολόγος, ούτε καν γιατρός. Φυσικοθεραπευτής σπούδασε ο άνθρωπος, ως τραγουδιστής ψωμίζεται, αλλά κατάφερε σε ένα μήνα, στη διάρκεια της περσινής καραντίνας, να εισχωρήσει στα ανώτατα επιστημονικά επίπεδα της λοιμωξιολογίας, να κατακεραυνώσει αρχικά τον εγκλεισμό και στην συνέχεια τα εμβόλια.

Κατατρόπωσε και τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέγοντας πως ιός υπάρχει αλλά πανδημία δεν είναι. Πρόσφατα δε, συμπέρανε ότι δεν υπάρχει 4ο κύμα, και «διέταξε» πολιτικούς και λοιμωξιολόγους «φύγετε από τον σβέρκο μας».

Αυτή την ... ανυποχώρητη αντιστασιακή πορεία, εκτίμησε ο άλλος λαϊκός αντιστασιακός αρχηγός, ο Γιώργος Τράγκας, και όχι μόνο τον ενέταξε στο κόμμα του «Κίνημα Ελευθέρων Ανθρώπων» (ΚΕΛΑΝ), αλλά τον όρισε κατευθείαν αναπληρωτή γραμματέα και εκπρόσωπο του κόμματος.

Φυσικά όλοι αυτοί δεν εκπροσωπούν τους ανθρώπους που φοβούνται είτε τη βελόνα είτε το εμβόλιο, αυτούς που έχουν μια φυσική ανθρώπινη επιφύλαξη για τις όποιες παρενέργειες και σκέπτονται αν θα το κάνουν (13% -MRB), ακόμη και αυτούς που έχουν μια ενστικτώδη αλλά μετριοπαθή άρνηση σε κάθε καινούργιο επίτευγμα. 

 Εκπροσωπούν τους αποφασισμένους, εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που βγήκε πρόσφατα σε Αθήνα (και χθες), Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα ,και αλλού, με συνθήματα και πανό όπως «τα εμβόλια είναι φόλα», «Ήρθε η ώρα μας, ξεσηκωθείτε», «Η μετάλλαξη των Ελλήνων λέγεται ενότητα», «Ναζιστικά εμβόλια και τσιπάκια», «Ελευθερία, όχι στους διαχωρισμούς, στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία». 

Ενα κράμα δεισιδαιμονίας, δογματικής αμορφωσιάς, κοινωνικού και θρησκευτικού παλαιοημερολογιτισμού, ακροδεξιών (και ενίοτε ακροαριστερών) πεποιθήσεων, μεταφυσικών δοξασιών, μυθομανίας, πηγάζει από τα έγκατα της κοινωνίας. 

Περίμενε τους νέους αποστόλους του παράλογου, για να κάνει εμφατική την παρουσία του.

Δεν είναι και λίγοι. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB το 12,7% δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο. Είναι πρόοδος από τον Νοέμβριο του 2020, όπου στην ίδια εταιρία το 37,7% δήλωνε άρνηση. Όμως πλέον βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα των αρνητών.

Σε αυτούς που θα στηρίξουν ψεκασμένους ή λαοπλάνους αρχηγούς οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται προκειμένου να αναδειχθούν. Θα ζήσουμε και με αυτούς.