Τα νομοσχέδια του Ιουνίου - Πως διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό

Τα νομοσχέδια του Ιουνίου - Πως διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό

Μέσα από το κοινοβούλιο θα περάσει το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς την κοινωνία ότι η χώρα επιστρέφει στην μετά Covid εποχή.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή δύο «εμβληματικά» για εκείνη νομοσχέδια, τα οποία εν πολλοίς ενδέχεται να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό των επόμενων μηνών.

Η αρχή θα γίνει με το εργασιακό νομοσχέδιο και η συνέχεια θα δοθεί με εκείνο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Δύο κεντρικά ζητήματα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναδείξει από την εποχή που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και αποτυπώνουν ουσιαστικά τον πυρήνα του προεκλογικού του προγράμματος.

Με την ψήφιση αυτών των νομοθετημάτων θα αρχίσει και η «αντεπίθεση» του Μεγάρου Μαξίμου που θα έχει συνέχεια μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου θα εστιάσει στην αντιμετώπιση μίας σημαντικής πρόκλησης, της οποίας ο χειρισμός αν δε γίνει με σωστό τρόπο, μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους.

Πρόκειται για τη σωστή και γεμάτη «προφυλάξεις» λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας. Από αυτή θα κριθούν πολλά κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιμένει στο να θεωρεί την επιχείρηση «Ελευθερία» νούμερο ένα προτεραιότητα, μιας και το τείχος ανόσιας θα βοηθήσει στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Η οικονομία άλλωστε αποτελεί το βαρόμετρο για τις όποιες μελλοντικές επιλογές του Μεγάρου Μάξιμου. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να πιάσει το όριο του 50% του τουρισμού του 2019, κάτι που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δείχνει πραγματοποιήσιμο.

Είναι προφανές ότι εφόσον όλα κυλήσουν βάση του προγραμματισμού που έχει κάνει το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να δει με περισσότερη αισιοδοξία το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Θα είναι η επιβεβαίωση όλων όσοι έχουν υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία προκειμένου οι πολίτες να δουν και να ζήσουν τη διαφορά.

Σε αντίθεση περίπτωση πάντως τα δεδομένα θα αλλάξουν. Η κυβέρνηση, εάν οι προσεχείς μήνες δεν εξελιχθούν όπως σχεδιάζει, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις κινήσεις της και να αλλάξει ίσως και τους σχεδιασμούς της.