Τα μηνύματα που στέλνει η επίσκεψη Μ. Πομπέο στην Ελλάδα

Τα μηνύματα που στέλνει η επίσκεψη Μ. Πομπέο στην Ελλάδα

Ισχυρό μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, επίσκεψη με βαρύνοντα συμβολισμό που δεν συμπεριλαμβάνει -όπως συνήθιζαν για λόγους ισορροπίας οι Αμερικανοί- την Άγκυρα, σε μια κρίσιμη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εκτός του περιεχόμενου της επίσκεψης και των συνομιλιών που θα έχει στην Ελλάδα ο κ. Πομπέο, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η επίσκεψη του θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δίνει το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την Μακεδονία πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στην Σούδα, προβάλλοντας έτσι την μοναδική στρατηγική σημασία της αμερικανικής βάσης για τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Και σύμφωνα με πληροφορίες σε μια επίδειξη αβροφροσύνης μελετάται το ενδεχόμενο ο κ. Πομπέο να φιλοξενηθεί -εφόσον το επιτρέψουν και οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της εθιμοτυπίας- στην ιστορική κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη στην Χαλέπα Χανίων. Εκεί που είχε φιλοξενηθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους ο πρεσβύτερος, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η παρέμβαση του κ.Πομπεο για τα τεκταινόμενα  στην Ανατολική Μεσόγειο στην  προ ολίγων ημερών επίσκεψη του στην Λευκωσία συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της έντασης καθώς το μήνυμα προς την Άγκυρα ήταν απολύτως ξεκάθαρο. Και η τωρινή επίσκεψη του στην Ελλάδα που συνδέεται με τον στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα βάσει  της συμφωνίας που υπογράφτηκε πέρυσι, αλλα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή   έχει ιδιαίτερη σημασία ,καθώς παίρνει σάρκα και οστά το περίφημο East Med  Act βασει του οποίου οι ΗΠΑ στρέφονται και παλι στον ζωτικό χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερο ρόλο για  την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αλλά και το αμερικανικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι έντονο για την βόρεια Ελλάδα, όπως έχει ήδη εκφρασθεί και για  το λιμάνι της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και για την μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου  LNG προς την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ ήδη υλοποιούνται σημαντικά επενδυτικά σχέδια στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα.

Η επίσκεψη Πομπεο η δεύτερη εντός ολίγων ημερών στην περιοχή είναι και ένα σημαντικό μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ανατολική Μεσόγειο και έρχεται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ στην Λευκωσία και ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη του στην Αθήνα αρχές Νοεμβρίου.

Και βεβαίως η επίσκεψη Πομπέο και οι παρεμβάσεις  του για την αποκλιμάκωση της έντασης και στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, «κλείνουν το μάτι» στους Έλληνες και Κυπρίους ψηφοφόρους των ΗΠΑ ενόψει της δύσκολης για τον Ντ.Τραμπ αναμέτρησης.

AP Photo/Petros Karadjias