7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της «πανδημίας των ανεμβολίαστων» - Τι θα ισχύσει για κλειστούς χώρους, εργαζόμενους, rapid test

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της «πανδημίας των ανεμβολίαστων» - Τι θα ισχύσει για κλειστούς χώρους, εργαζόμενους, rapid test
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Απαγορευτικό εισόδου σε χώρους εστίασης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας αλλά και σε γήπεδα και χώρους εκδηλώσεων (ανοιχτούς και κλειστούς) για τους ανεμβολίαστους προβλέπουν το μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου του 2022.

Για «πανδημία των ανεμβολίαστων» μίλησε ο υπουργός τονίζοντας πως απαιτείται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί ακόμη για να πιαστεί το ποσοστό που ορίζει το τείχος ανοσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι ακόμη και στην περίπτωση αυτή δεν θα υπόκεινται στα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν. 

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι πάνω από το 90% των περιστατικών με κορονοϊό και βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, κάνοντας λόγω για πανδημία ανεμβολίαστων όσον αφορά τη βαριά νόσηση. 

Συνέχισε λέγοντας ότι η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας είναι τα εξής:

 • Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται  αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του  εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση  αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την  εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
 • Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε  τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές,  θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές: 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται  αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του  εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση  αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την  εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα. 
 • Ανεμβολίαστοι Μαθητές - Φοιτητές: Μαθητές - 2 self tests / εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος
  και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  Φοιτητές- 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που  πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα  με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ.
  Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το  gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις  αρχές των πανεπιστημίων)
 • Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και  νησιωτικούς προορισμούς με  αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ: 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.
  Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48  ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με  δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική  επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in  κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή  covid free app από τον ιδιώτη.

Λειτουργία δημόσιων χώρων  συνάθροισης από 13/9/2021 έως 31/3/2022
 

 • Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ,  εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα  διασκέδασης): Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες  από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και  έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την  εφαρμογή covid free app.
 • Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες  από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και  έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την  εφαρμογή covid free app.
 • Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά,  μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη  διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει  εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος  βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος  ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή  covid free app. - Θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς  χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
 • Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη  διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει  εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Ελεγχος  βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος  ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή  covid free app. - Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση  νόσησης από όλα τα μέλη τους
 • Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας: Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει  αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι  και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης  αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους,  αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για  την κατηγορία δραστηριότητας.

Χρήση Μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους


Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Ο Βασίλης Κικίλιας κλείνοντας τόνισε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό ή πατερναλιστικό χαρακτήρα, αλλά συνιστούν υποχρέωση της πολιτείας απέναντι σε όσους έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό επειδή δεν πρόλαβαν το εμβόλιο, σε όσους έχουν εμβολιαστεί. 

Η παρουσίαση με τα νέα μέτρα