Τα φάρμακα κατά του κορονοϊού να διατεθούν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη
Μπιλ Γκέιτς

Τα φάρμακα κατά του κορονοϊού να διατεθούν σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς ζήτησε να διατεθούν τα φάρμακα κατά του κορονοϊού και ένα πιθανό εμβόλιο σε χώρες και ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο και όχι στον «υψηλότερο πλειοδότη», λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς θα παρατείνει τη θανατηφόρα πανδημία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Αν αφήσουμε τα φάρμακα και τα εμβόλια στον υψηλότερο πλειοδότη, αντί στους ανθρώπους και τα μέρη που τα χρειάζονται περισσότερο, θα έχουμε μια μακρύτερη, πιο άδικη, θανατηφόρα πανδημία», επισήμανε ο Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το Σάββατο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από την International AIDS Society.

«Χρειαζόμαστε ηγέτες να λάβουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη διανομή που θα πρέπει να γίνει αμερόληπτα και όχι μόνο σύμφωνα με παράγοντες που βασίζονται στην αγορά», πρόσθεσε.

Ο Γκέιτς υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης κατά του AIDS, όταν οι χώρες ενώθηκαν για να διαθέσουν τελικά φάρμακα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για την ευρεία πρόσβαση σε φάρμακα κατά του κορονοϊού.

«Ένα από τα καλύτερα μαθήματα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS είναι η σημασία της οικοδόμησης αυτού του μεγάλου, δίκαιου παγκόσμιου συστήματος διανομής για τη διανομή των φαρμάκων σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.