Τα αμερικανικά ομόλογα παρασύρουν ανοδικά τις αποδόσεις της ευρωζώνης

Τα αμερικανικά ομόλογα παρασύρουν ανοδικά τις αποδόσεις της ευρωζώνης

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου αναφοράς ανέβηκε σε υψηλό εβδομάδας την Τρίτη, ακολουθώντας την κίνηση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις φαίνεται να προεξοφλούν γρήγορη και δυνατή ανάκαμψη στην οικονομία των ΗΠΑ.

Πίσω από τη νέα πίεση στις τιμές των αμερικανικών τίτλων που ανεβάζει τις αποδόσεις τους είναι η είδηση ότι όλοι οι Αμερικανοί ηλικίας 30 ετών και άνω θα μπορούν πλέον να εμβολιάζονται κατά της νόσου COVID-19 αλλά και η πρωτοβουλία του προέδρου Μπάιντεν για ακόμα ένα δημοσιονομικό πακέτο αναβάθμισης των υποδομών που μπορεί να φτάσει τα 3 τρις δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετους ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό 14 μηνών στο 1,77%, παρασύροντας και τις αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης ανοδικά.

Την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης είχαν υποχωρήσει μετά την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τις αγορές χρεογράφων. Ωστόσο, σήμερα η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου ανέβηκε στο υψηλό εβδομάδας -0,285%.

Σύμφωνα με την τράπεζα Unicredit, είναι αρκετά πιθανή μια συνέχεια της μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων, ενώ όπως εκτιμά η Commerzbank οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ενισχύονται λόγω της αναμενόμενης ενδυνάμωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.