Τα αδέρφια που έγιναν οι σωτήρες του Κρίστιαν Ερικσεν

Τα αδέρφια που έγιναν οι σωτήρες του Κρίστιαν Ερικσεν

Η σκηνή ήταν εξαρχής τρομακτική. Για την ακρίβεια, οι εικασίες για το τι συνέβη έγιναν σχεδόν μακάβριες. Ο Κρίστιαν Ερικσεν πεσμένος στο χορτάρι, έχοντας καταρρεύσει μπροστά στα μάτια συμπαικτών, αντιπάλων, θεατών στο γήπεδο της Κοπεγχάγης και τηλεθεατών του Euro 2020. Οι παίκτες της Φινλανδίας κράτησαν την ανάσα τους. Κάποιοι βούρκωσαν. Οι συμπαίκτες του 29χρόνου μέσου της Ιντερ στην Εθνική Δανίας, όμως, ενήργησαν άμεσα με ζεστασιά στην καρδιά και ψυχρότητα στο μυαλό, δημιουργώντας έναν κλοιό γύρω του. Ηταν οι πρώτοι προστάτες του. Οι σωτήρες του εμφανίστηκαν 45΄΄ αργότερα.

Ο αρχηγός της Δανίας, Σιμόν Κιέρ, αφού οι υπόλοιποι παίκτες έβαλαν τον Ερικσεν σε θέση ανάκαμψης, βοήθησε να καθαρίσουν οι αεραγωγοί του, κάτι που απέτρεψε το να καταπιεί τη γλώσσα του... Ολα συνέβησαν γρήγορα, όμως έμοιαζαν και σαν «πράξη» σε αργή κίνηση. Λιγότερο από ένα λεπτό μετά την κατάρρευσή του, ο γιατρός της Εθνικής και υπεύθυνος και της FC Κοπεγχάγης, Μόρτεν Μπόεσεν ήταν πλάι στον πεσμένο παίκτη. Οι λέξεις «απινιδωτής» και «μαλάξεις» αντικατέστησαν τους ποδοσφαιρικούς όρους των μεταδόσεων. Ο Μπόεσεν παραδέχθηκε ότι ο μέσος της Ιντερ σχεδόν «χάθηκε».

Μιλώντας στην ιστοσελίδα «The Athletic», ο Δανός επιστήμονας ανέφερε πως «ο Κρίστιαν “έφυγε” για λίγο. Κάναμε καρδιακή ανάνηψη για την ανακοπή που υπέστη. Δεν ξέρω πόσο κοντά ήμασταν ούτε να τον χάσουμε ούτε να τον επαναφέρουμε. Τον φέραμε πίσω με τον απινιδωτή». Ο Μπόεσεν εξήγησε ότι την πρώτη φορά που αντίκρισε τον Ερικσεν, ο παίκτης ανέπνεε, όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε άμεσα... Πάντως, πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ο Ερικσεν τού μίλησε.

Ο Μόρτεν Μπόεσεν εργάζεται στην FC Κοπεγχάγης από το 2004 και το 2019 έλαβε άδεια από την ομάδα να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην Εθνική της χώρας. Ο αδερφός του, Αντερς, επίσης γιατρός, είναι μέλος του ιατρικού τιμ της ακαδημίας της Κοπεγχάγης και είχε επιστρατευθεί από την UEFA ως εξειδικευμένος και ανεξάρτητος ιατρός που καλείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μαζί ενήργησαν ώστε να προσφέρουν την απαραίτητη περίθαλψη στον Ερικσεν...

Τα αδέρφια δεν μοιράστηκαν απλώς την αγάπη για την ιατρική. Σε μικρότερη ηλικία ήταν και οι δύο γνωστοί παίκτες μπάντμιντον στην πατρίδα τους. Ανθρωπος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Δανίας τόνισε στο «The Athletic» ότι «ο Μόρτεν Μπόεσεν είναι εξαιρετικός γιατρός και δεν χρειάστηκε να εικάσει τι συμβαίνει». Εκτός από την καθοριστική παρέμβαση των ιατρών Μποέσεν, η ζωή του Κρίστιαν Ερικσεν σώθηκε και γιατί το «Parken Stadium» είναι ιατρικώς πλήρως εξοπλισμένο, ενώ και το νοσοκομείο Rigshospitalet απέχει λιγότερο από πέντε λεπτά από το γήπεδο.