Συρρικνώθηκε κατά 2,9% η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο

Συρρικνώθηκε κατά 2,9% η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο

H βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,9% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που ανέμεναν ύφεση 4,9%.

Η Βρετανία υπέστη τη χειρότερη οικονομική της ύφεση σε τρεις αιώνες όταν συρρικνώθηκε κατά 10% το 2020, ενώ έχει ταυτόχρονα καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη με πάνω από 125.000 θανάτους.

Ωστόσο, μετά τα σημερινά δεδομένα και τους επιταχυνόμενους εμβολιασμούς οι οικονομολόγοι αναμένουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το μισό από τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου από την Τράπεζα της Αγγλίας για 4%.

Επιπλέον, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,7% στους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις για 2,5% κατά μέσο όρο σε έρευνα του Reuters.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Samuel Tombs, εκτιμά ανάκαμψη της οικονομίας κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 «το οποίο θα σταματούσε τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων το 2021 από την Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής»

«Η οικονομία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα τον Ιανουάριο, αν και μικρότερο από το αναμενόμενο, αφού οι τομείς της λιανικής, των εστιατορίων, των σχολίων, και των κομμωτηρίων επηρεάστηκαν από το τελευταίο lockdown», δήλωσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

«Οι βιομηχανίες σημείωσαν επίσης την πρώτη τους πτώση μετά τον Απρίλιο, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία υποχώρησε σημαντικά. Ωστόσο, οι αυξήσεις στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, τόσο από τους αυξανόμενους εμβολιασμούς όσο και από αυξήσεις στις κλινικές δοκιμές, αντιστάθμισαν εν μέρει τις μειώσεις σε άλλες βιομηχανίες», πρόσθεσε.