Συρία: Νεκρός Τούρκος στρατιώτης από έκρηξη στην επαρχία Ιντλίμπ

Συρία: Νεκρός Τούρκος στρατιώτης από έκρηξη στην επαρχία Ιντλίμπ

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε μια άγνωστης προέλευσης έκρηξη στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ένας Τούρκος στρατιώτης «υπέκυψε στα τραύματά του παρά τις προσπάθειες για τη διάσωσή του», ανέφερε το υπουργείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο στον οποίο Τούρκοι στρατιώτες περιπολούν, πρόσθεσε το τουρκικό ΥΠΑΜ, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA ανέφερε νωρίτερα ότι αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη κατά τη διέλευση μιας τουρκικής φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4, που διασχίζει την επαρχία Ιντλίμπ, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς.

Στην επαρχία Ιντλίμπ πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες αιματηρή επίθεση το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αποφασισμένο να επανακτήσει, με την υποστήριξη του Ρώσου συμμάχου του, αυτή την τελευταία επαρχία που διαφεύγει από τον έλεγχό του. Αλλά μετά από αρκετούς μήνες βομβαρδισμών που προκάλεσαν μαζική έξοδο αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή, υιοθετήθηκε τον Μάρτιο μια εκεχειρία υπό την αιγίδα της Άγκυρας και της Μόσχας.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ομάδες ανταρτών που αντιτίθενται στο καθεστώς Άσαντ.

Με βάση αυτή την εκεχειρία, διεξάγονται ρωσο-τουρκικές περιπολίες στην Ιντλίμπ, στον Μ4, που διαχωρίζει τα εδάφη των ανταρτών από τις περιοχές που κατέχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ούτε το πρακτορείο DHA ανέφεραν την παρουσία Ρώσων στρατιωτών τη στιγμή της σημερινής έκρηξης.

Παρά την κατάπαυση του πυρός, σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των δυνάμεων της Δαμασκού και των τζιχαντιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ