Σύψας: Η αντιμετώπιση των ανθεκτικών λοιμώξεων πρέπει να αποτελέσουν το επόμενο στόχο για το ΕΣΥ

Σύψας: Η αντιμετώπιση των ανθεκτικών λοιμώξεων πρέπει να αποτελέσουν το επόμενο στόχο για το ΕΣΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν στα νοσοκομεία τα ανθεκτικά μικρόβια χτυπά ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, εξηγώντας ότι μόλις υποχωρήσει η πανδημία, το ΕΣΥ πρέπει να επικεντρωθεί στη μάχη με τα ανθεκτικά μικρόβια.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα είναι ο μύκητας Candida Auris, που υπάρχει σε πολλά νοσοκομεία στον κόσμο, έχει υψηλή θνησιμότητα, και εφόσον εισέλθει σε ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να εκδιωχθεί, ακόμα και με επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις.

Είναι πολυανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα, χρειάζεται προσπάθεια που ξεκινά ακόμα και από το σπίτι, με την αποφυγή της λήψης αντιβιώσεων χωρίς λόγο, προσθέτει  ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί ότι και τα Gram αρνητικά μικρόβια είναι επικίνδυνα στα νοσοκομεία και φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους σε covid και non covid ασθενείς. 

Τα ανθεκτικά μικρόβια δεν μπορείς  να τα εξαφανίσεις. Όμως στα νοσοκομεία όπου υπάρχει τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη και οι νοσηλείες αφορούν ηλικιωμένους κι ευπαθείς ανθρώπους και είναι παρατεταμένες, θα υπάρχουν πάντα νοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια.

Για τη μάσκα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εκτιμά ότι θα πρέπει οικειοθελώς να τη φορούν οι ευπαθείς, δηλαδή όσοι έχουν εύθραυστη υγεία και  πως θα μείνει σαν υποχρέωση σε χώρους υγείας, στα φαρμακεία στα ΜΜΜ.

Αναφερόμενος στις νέες αναδυόμενες μεταλλάξεις,  ο καθηγητής Νίκος Σύψας επισημαίνει ότι θα έχουμε μεταλλάξεις, ότι οι νέες Όμικρον 4 και 5 δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη λοιμογονικότητα και πως τα εμβόλια που θα έρθουν θα στοχεύουν σε όλο τον ιό και όχι μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα ώστε να μην καθίστανται μειωμένης αποτελεσματικότητας όταν διασπείρονται οι νέες μεταλλάξεις. Επίσης τονίζει την ανάγκη επάνδρωσης των νοσοκομείων με λοιμωξιολόγους, γιατί υπάρχουν κενά, ειδικά στις Μονάδες Λοιμώξεων για τους ασθενείς με AIDS, οι οποίες αποψιλώθηκαν στην εποχή της πανδημίας. 

Καταλήγοντας, ο Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνει ότι παγκοσμίως και στον ελληνικό πληθυσμό, το 60% περίπου έχει προσβληθεί από τον κορονοιό και όσοι είναι και εμβολιασμένοι έχουν αναπτύξει πολύ ισχυρή υβριδική ανοσία. Στο 60% συμπεριλαμβάνονται τα ασυμπτωματικά κρούσματα, που εκτιμώνται σε 30% επί συνόλου ενώ το έτερο 30% αντιστοιχεί σε όσους διαγνώστηκαν με την covid λοίμωξη. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων με αφορμή την διεξαγωγή του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων.