8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων
APimages

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο»

Παράλληλα, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου να αποσυρθούν άμεσα οι ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ανέφεραν.

Δείτε το τελικό κείμενο συμπερασμάτων

Δηλώσεις Μισέλ - Φον ντερ Λάιεν

«Είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου λήξης της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ήταν σε πλήρη συμφωνία μεταξύ τους και με τους δυτικούς συμμάχους, απαντώντας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με απόφαση για την επιβολή σκληρών κυρώσεων.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι, αφού επέβαλαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, πρέπει τώρα να στραφούν σε αυστηρή επαγρύπνηση για την παρακολούθηση και την επιβολή τους. «Τώρα όλες μας οι προσπάθειές πρέπει να είναι στην επιβολή αυτών των κυρώσεων και στην πρόληψη της καταστρατήγησης και της φοροδιαφυγής», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

«Ανυπομονώ για το δεύτερο γύρο», είπε η Φον ντερ Λάιεν συγχαίροντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα λάβουν «ειδική μεταχείριση» στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ για να βοηθηθούν να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Μακρόν: Η Κομισιόν θα έχει την εντολή να κάνει κοινές αγορές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ντράγκι: Η Κομισιόν θα συζητήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ