Σύννεφα πάνω από τις έρευνες για ανακάλυψη του εμβολίου
Κορονοϊός

Σύννεφα πάνω από τις έρευνες για ανακάλυψη του εμβολίου

Τα πρώτα σύννεφα στις έρευνες για την ανακάλυψη εμβολίου που να δίνει ανοσία στον πληθυσμό έναντι του νέου κορονοϊού, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στην επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της συμπεριφοράς του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενόσω οι ερευνητικές προσπάθειες συνεχίζονται πυρετωδώς και έχουν ήδη ξεχωρίσει πάνω από 20 περιπτώσεις πιθανού εμβολίου, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν εμπεριστατωμένα αποτελέσματα ως την αρχή της επόμενης χρονιάς, έχουν ξεκινήσει να εκφράζονται αμφισβητήσεις για την αίσια κατάληξη αυτών των ερευνητικών προσπαθειών.

Στο θέμα των εμβολίων αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, διατηρώντας την αισιοδοξία του, με αφορμή χθεσινές ανακοινώσεις αμερικανών ερευνητών.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των κορονοϊών που προκάλεσαν τις επιδημίες SARS και MERS. Πρόκειται για τον 5ο και 6ο κορονοϊό κατά σειρά εμφάνισής τους στη φύση και οι οποίοι προκάλεσαν ο μεν 8.000 κρούσματα και 800 θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα και ο δε, 2.500 κρούσματα, εκ των οποίων το 36% κατέληξαν.

Και οι δύο ήταν πολύ πιο θανατηφόροι από τον νέο κορονοϊό, όμως διήρκεσαν πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα και για τις δύο περιπτώσεις έγιναν προσπάθειες ανακάλυψης εμβολίου, οι οποίες όμως δεν τα κατάφεραν.

Τώρα όμως, έχουμε 1.300.000 κρούσματα, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, οπότε οι προσπάθειες είναι πολύ πιο εντατικές.

Παραδέχθηκε ότι σίγουρα το εμβόλιο θα αργήσει, προκειμένου να είναι ευρέως διαθέσιμο και σημείωσε ότι "είναι πολύ μεγαλύτερη και υψηλότερη η πιθανότητα να υπάρχει ένα αποτελεσματικό φάρμακο παρά ένα εμβόλιο, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για ένα επιτυχές εμβόλιο".

Στην ίδια κατεύθυνση σε ότι αφορά την δημιουργία ανοσίας, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι υπόλοιποι ηπιότεροι κορονοϊοί δίνουν περιορισμένη ανοσία για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έναντι των συγκεκριμένων αυτών ιών.

Την πληροφορία αυτή, επιβεβαίωσε και ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τους υπόλοιπους 4 κορονοϊούς που επίσης κυκλοφορούν και προκαλούν αναπνευστικά νοσήματα, αναφέροντας ότι δεν δίνουν ανοσία έναντι του νέου κορονοϊού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επειδή η εμφάνιση του νέου κορονοϊού στη χώρα μας ήρθε στο τέλος της εποχιακής γρίπης, δεν είναι γνωστό αν ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλον, ή θα μπορούν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα κατά την επόμενη περίοδο από το Φθινόπωρο και στο εξής, όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης.

Από την άλλη πλευρά, ερευνητικές ομάδες επιχειρώντας να τεκμηριώσουν τη δημιουργία ανοσίας ή όχι, στους ασθενείς που ξεπερνούν τη νόσο, εκφράζουν το φόβο να μην επιτυγχάνεται σημαντική ανοσία, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους κορονοϊούς. Ταυτόχρονα όμως, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να μην επιτυγχάνεται καθόλου ανοσία, δεδομένου ότι έχει καταγραφεί μια εξαιρετικά επιθετική παρέμβαση του νέου κορονοϊού covid - 19 στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, χωρίς να γνωρίζουμε τον μηχανισμό με τον οποίο το επιτυγχάνει.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί και περιστατικά εκ νέου νόσησης ασθενών που ήδη πέρασαν τον covid - 19. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν έχει δοθεί από τις υπάρχουσες έρευνες σαφής απάντηση πώς συνέβη αυτό, χωρίς οι ειδικοί να μπορούν να ξεκαθαρίσουν αν πρόκειται για αναζωπύρωση του ιού, κάτι που αποτελεί γνωστή συμπεριφορά των ιών ή πρόκειται για νέα έκθεση στον ιό, ο οποίος δεν άφησε ανοσία.