Συμφωνία Pfizer- Sanofi για επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων εν μέσω αύξησης των φόβων για ελλείψεις

Συμφωνία Pfizer- Sanofi για επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων εν μέσω αύξησης των φόβων για ελλείψεις

Εν μέσω ενός «πολέμου» για τα εμβόλια, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν τις φαρμακευτικές με κυρώσεις αν δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε ότι πρόκειται να βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech να αυξήσει κατά 100 και πλέον εκατομμύρια δόσεις την παραγωγή της.

Στην ουσία η Sanofi, και κατόπιν παροτρύνσεων της γαλλικής κυβέρνησης να θέσει στην διάθεση άλλων εταιρειών τις αλυσίδες παραγωγής της, αποφάσισε να προσεγγίσει την Pfizer, προκειμένου να την συνδράμει στην αύξηση παραγωγής. Στην πράξη, η γαλλική εταιρεία θα είναι σε θέση να προμηθεύσει τις επιπλέον αυτές ποσότητες από τον Ιούλιο και μετά μέσω του εργοστασίου που διαθέτει στην Φρανκφούρτη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα εμβόλια που θα παράγει η σύμπραξη Pfizer – Sanofi προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ και καιρό η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021. Στο πλαίσιο αυτό η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει την Pfizer «ώστε να βοηθήσει από τώρα», όπως είπε ο Χάντσον, προσθέτοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία.

«Τηρείστε τις δεσμεύσεις σας»

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των καταγγελιών από την ίδια την ΕΕ ότι οι φαρμακευτικές δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς αυτήν, με τις Βρυξέλλες να απειλούν με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων προς τρίτες χώρες, το Λονδίνο να κατηγορεί την Κομισιόν για «εμβολιαστικό εθνικισμό», και η τελευταία να προειδοποιεί τις εταιρείες για ενεργοποίηση των ρητρών που περιλαμβάνουν τα μεταξύ τους συμβόλαια.

Έπειτα από τις αποκαλύψεις και τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, η βρετανοσουηδική AstraZeneca προσφέρθηκε να παραδώσει δόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 7 Φεβρουαρίου, αντί στις 15 του ίδιου μήνα που ήταν το αρχικό πλάνο, χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται να αλλάξει την πορεία των δόσεων που προορίζονταν για τη Βρετανία ώστε να ενισχύσει τις παραδόσεις της προς την ΕΕ, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρείας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της,  ενώ ήδη από τον Ιανουάριο η Pfizer είχε ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις.

Σε παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κάλεσε από την πλευρά της, τους παρασκευαστές εμβολίων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους».