Συνελήφθη ο Ναβάλνι μόλις επέστρεψε στη Μόσχα

Συνελήφθη ο Ναβάλνι μόλις επέστρεψε στη Μόσχα

Ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν και επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβαλνι συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές λίγα λεπτά μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ύστερα από παραμονή μηνών στη Γερμανία μετά την απόπειρα δολοφονίας του. 

Ο Ναβάλνι ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να επιστρέψει στη χώρα του, με τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN) να δηλώνουν ότι θα είναι «υποχρεωμένες» να τον συλλάβουν επειδή παραβίασε τους όρους μιας ποινής με αναστολή, που του είχε επιβληθεί το 2014.

«Εγώ, να συλληφθώ; Είναι αδύνατον. Είμαι αθώος», είπε σε δημοσιογράφους, καθώς επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο, που αναχώρησε γύρω στις 16.15 ώρα Ελλάδας από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Κατά την επιβίβασή του, ο Ναβάλνι ευχαρίστησε εκ νέου τη Γερμανία, επειδή οργάνωσε τη θεραπεία του και τη διαδικασία ανάρρωσής του.

«Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους, ελπίζω πως όλα θα πάνε τέλεια, σήμερα είμαι πολύ ευτυχισμένος», τόνισε.

Ως μέτρο ασφαλείας, η γερμανική αστυνομία οδήγησε απευθείας τον Αλεξέι Ναβάλνι και τη σύζυγό του Γιούλια στο αεροπλάνο τους. Το ζευγάρι επιβιβάστηκε την τελευταία στιγμή βγαίνοντας από το αυτοκίνητο με το οποίο τους είχαν πάει στον τερματικό σταθμό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τους υπόλοιπους επιβάτες.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Βερολίνο, ο πιλότος ανέφερε αρχικά καθυστέρηση προσγείωσης τριάντα λεπτών εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος».

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, και όχι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπου τον Αλεξέι Ναβάλνι περίμεναν οι υποστηρικτές του και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.