Ανοίγουν από Δευτέρα αρχαιολογικοί χώροι, κομμωτήρια - Κλείδωσε η επέκταση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

Ανοίγουν από Δευτέρα αρχαιολογικοί χώροι, κομμωτήρια - Κλείδωσε η επέκταση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

«Κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η έναρξη από αύριο του νέου ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα για τις 9 το βράδυ αντί για τις 7, όπως ισχύει σήμερα, όπως και η απόφαση για άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή φαίνεται πως έδωσε το «πράσινο φως» και για την λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής μόνο με ραντεβού και αυστηρούς κανόνες, ενώ από Δευτέρα πιθανότατα θα ανοίξουν και οι παιδικές χαρές.

Διαφωνίες αντίθετα, εκφράζονται μεταξύ των ειδικών ως προς το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων με αυτοκίνητο, κάνοντας χρήση του κωδικού «6».

Η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών βρίσκεται σε εξέλιξη και με βάση την τελική της εισήγηση, η κυβέρνηση, θα ανακοινώσει το απόγευμα δια του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά, τις οριστικές της αποφάσεις.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν:

  • Αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα.

Μέχρι σήμερα για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που λέγεται ότι έχει «κλειδώσει» είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ. Το σκεπτικό είναι από την στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και η ημέρα μεγαλώνει, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται ότι δεν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα.

  • Διαδημοτικές μετακινήσεις με αυτοκίνητο και με χρήση του κωδικού «6».

Στην ίδια λογική με την παραπάνω, αλλά και επειδή έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο καταστρατήγησης του μέτρου το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί, είναι πολύ πιθανό οι ειδικοί να ανάψουν «πράσινο φως» και σε αυτό το πεδίο . Έτσι, η μετακίνηση των πολιτών για την άσκησή τους με τον κωδικό 6 μετά από SMS στο 13033, εξετάζεται να μπορεί να γίνεται και με αυτοκίνητο, όπως παλιότερα.

  • Άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής

Η πιθανότερη ημέρα επαναλειτουργίας στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής είναι η Δευτέρα, όπου το άνοιγμα φυσικά θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά και, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.

  • Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων

Το μέτρο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, με γνώμονα αφενός το παραπάνω σκεπτικό και αφετέρου για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στο πλαίσιο της προσπάθειας που θα ξεδιπλωθεί το προσεχές διάστημα για άνοιγμα του τουρισμού.

Νωρίτερα, σαφής ήταν η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία».  Το βασικό ζητούμενο, υπογράμμισε η κ. Πελώνη, είναι «η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας».

«Μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων εξήγησε. Στην απογευματινή ενημέρωση, εκτός του κ. Χαρδαλια, θα συμμετέχουν και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, όπως επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Είναι πολύ πιθανό, οι ειδικοί σήμερα να παρουσιάσουν ένα ευρύτερο οδικό χάρτη με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων της οικονομίας, όχι μόνο όσων πρόκειται να γίνουν άμεσα, αλλά και εκείνων που επιχειρείται να «ξεκλειδώσουν» από τον Απρίλιο και μετά. Τέτοια είναι η περίπτωση του λιανεμπορίου, όπου παρ' ότι κάποιες αρχικές σκέψεις ήθελαν να ανοίγει τις 29 Μαρτίου, τα πάντα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων θα κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ανάλογα με την πορεία των «σκληρών» δεικτών, δηλαδή αριθμού διασωληνωμένων, πληρότητα στις ΜΕΘ και τις γενικότερες αντοχές του συστήματος υγείας.

Αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν φανεί μια επιπέδωση της καμπύλης, τότε ο στόχος για το λιανεμπόριο θα μετατεθεί για αργότερα, δηλαδή από 5 Απριλίου και μετά. Στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα, γεγονός που θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξητική τάση των κρουσμάτων. 

Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα

«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. 

Για την εξέλιξη της πανδημίας και το lockdown μίλησε ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός.