Συνάντηση Πομπέο με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στην Χαβάη για να «πέσουν οι τόνοι»

Συνάντηση Πομπέο με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στην Χαβάη για να «πέσουν οι τόνοι»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είχε συνομιλίες στη Χαβάη με τον Γιανγκ Τζιετσί, τον επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού ΚΚ, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η μεγάλη ένταση στη σχέση των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Ένδειξη της ψυχρότητας που χαρακτηρίζει πλέον τη σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου ήταν πως οι συνομιλίες, που άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίστηκαν χθες Τετάρτη για σχεδόν επτά ώρες, έγιναν μακριά από τα ΜΜΕ. Τα δελτία Τύπου a minima που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά αφήνουν να εννοηθεί, στη διπλωματική γλώσσα, πως οι διαφωνίες δεν ξεπεράστηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να σεβαστεί τις θέσεις του Πεκίνου σε βασικά ζητήματα, να σταματήσει να παρεμβαίνει σε υποθέσεις όπως αυτές του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν και να καταβάλλει προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Τα δύο μέρη επαναβεβαίωσαν πλήρως τις θέσεις τους αντίστοιχα» και «αποφάσισαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή», ανέφερε η Ημερησία του Λαού, όργανο του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κινεζικού ΚΚ, διαβεβαιώνοντας πάντως πως έγινε «εποικοδομητικός διάλογος».

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε (...) την ανάγκη οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι απόλυτα αμοιβαίες» στα πεδία «του εμπορίου, της ασφάλειας και της διπλωματίας» και να υπάρχει «απόλυτη διαφάνεια» σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.

Η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στους Πομπέο και Γιανγκ προσέλκυσε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή καθώς στην Ουάσιγκτον τη συζήτηση σχεδόν μονοπωλούσε το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος διατείνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να προχωρήσει σε αγορά αγροτικών προϊόντων που θα τον διευκόλυναν να εξασφαλίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

(φωτογραφία αρχείου/AP)