Ο πνευματικός κόσμος καταδικάζει τις διώξεις δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου»

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
Ο πνευματικός κόσμος καταδικάζει τις διώξεις δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου»

Τέσσερις διανοητές, οι Νάνος Βαλαωρίτης, Κώστας Βαρώτσος, Βασίλης Αλεξάκης και Χ.Α. Χωμενίδης καταδικάζουν με δηλώσεις τους στο liberal.gr τις διώξεις δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και επισημαίνουν ότι η προσπάθεια λογοκρισίας «πλήττει την ουσία της Δημοκρατίας.

Δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης μπροστά στις διώξεις δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου και την κράτηση στελεχών της στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Τέσσερις διανοητές, στους οποίους απευθυνθήκαμε, καταδικάζουν το θλιβερό γεγονός με δηλώσεις τους στο Liberal.gr.

Λογοκρισία και απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ποιητής, Νάνος Βαλαωρίτης το απίστευτο συμβάν. «Πλήττει την ουσία της δημοκρατίας» λέει για τη δίωξη ο γλύπτης και καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Βαρώτσος. «Το να διώκονται δημοσιογράφοι για εκείνα που έγραψαν το θεωρώ τρομακτικό» δηλώνει ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης. Οι συλλήψεις αποτελούν σκιά ενοχής στον μηνυτή, σημειώνει ο συγγραφέας Χ. Α. Χωμενίδης.

Νάνος Βαλαωρίτης

Σχετικά με τη σύλληψη δημοσιογράφων  του Φιλελεύθερου: Αυτό είναι λογοκρισία και είναι απαράδεκτο ακόμα και σε μια δήθεν κιόλας Δημοκρατία Αριστερού Φασισμού.

Κώστας Βαρώτσος

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν κινούμεθα δικαστικά απέναντι σε ανθρώπους που η δουλειά τους είναι η έρευνα για την αλήθεια. Αυτή η κίνηση δεν πλήττει απλώς τη δημοσιογραφία και το έργο της, που είναι ο έλεγχος της εξουσίας, αλλά την ουσία της δημοκρατίας. Βεβαίως και οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους οφείλουν την αναζήτηση της αλήθειας, υπηρετώντας τον ίδιο σκοπό: τη δημοκρατία. 

Η αλήθεια μπορεί να απελευθερώνει, αλλά πρώτα ενοχλεί. Αυτός είναι ο λόγος που η ελευθερία του λόγου απαιτεί συνταγματική προστασία, ειδικά σε μια δημοκρατική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, η πρακτική της σύλληψης δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, απολύτως καταδικαστέα και παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές.

Βασίλης Αλεξάκης

Δεν μπορώ να μην το καταδικάσω όλο αυτό, το να διώκονται δημοσιογράφοι για εκείνα που έγραψαν το θεωρώ ήδη τρομακτικό. Ωστόσο έχω πάει και στη Μόρια και γνωρίζω πολύ καλά τις συνθήκες. Το βασικό πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχει πολιτική ένταξης για τους πρόσφυγες. Τους αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα ενώ για μας είναι η λύση του προβλήματος. Γενικά η Ευρώπη γερνά, πάμε προς το τέλος της ιστορίας μας. Από την αρχή όλο αυτό ξεκίνησε λάθος, στραβά. 

Χ. Α. Χωμενίδης

Ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια εκφέρει τον πλέον μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο, που έχει επιτεθεί στους κατά καιρούς αντιπάλους του με ιδιάζουσα βαναυσότητα, που έχει στοχοποιήσει στο παρελθόν ακόμα και τον Ανδρέα Παπανδρέου σαν αρχηγό της 17 Νοέμβρη, κινητοποίησε τη Δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές εναντίον  δημοσιογράφων, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους όπως τους υπαγορεύει η συνείδησή τους.

Αποτελεί δυστύχημα για τη χώρα το γεγονός ότι η σύλληψη του Μαυρίδη, του Λάμψια και της Γαλανού ρίχνει σκιά ενοχής μάλλον στον μηνυτή τους παρά στους ίδιους. Επιβάλλεται οι πολιτικές δυνάμεις (του Σύριζα προεξάρχοντος, ο οποίος τόσο έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα) να σταθούν στο πλευρό των διωκόμενων.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 14/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα