Συμφωνία Κομισιόν-Novavax για 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Συμφωνία Κομισιόν-Novavax για 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας με τη αμερικανική φαρμακευτική Novavax με μια ακόμα φαρμακευτική που αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορονοϊου, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της.

"Ολοκληρώσαμε διερευνητικές συνομιλίες με τη Novavax για να εξασφαλίσουμε ένα νέο πιθανό εμβόλιο. Η σύμβαση θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν 100 εκατομμύρια δόσεις και θα μπορούσαν περαιτέρω να αγοράσουν έως και 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις.

Το ενδέκατο πειραματικό εμβόλιο παγκοσμίως που έχει εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, φέρει την αρχική ονομασία NVXCoV2373.
 
Αρκετοί ειδικοί στον τομέα των εμβολίων έχουν αναφέρει ότι το εμβόλιο της Novavax θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να έχουν στη διάθεσή τους μια πραγματική εναλλακτική, αφού έχει πρωτεϊνική βάση, η οποία έχει λειτουργήσει καλά σε περιπτώσεις άλλων εμβολίων, όπως εκείνου για την ηπατίτιδα Β. Το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιεί μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία φέρουν τμήματα κοροναϊού, ωθώντας το ανοσοποιητικό να δημιουργήσει αντισώματα.