Συμφωνία Κομισιόν και με την Moderna για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Συμφωνία Κομισιόν και με την Moderna για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna για τη χορήγηση του υποψηφίου εμβολίου κατά της COVID-19 κατέληξε η Ε.Ε, ενώ η επικφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει αύριο το έκτο της συμβόλαιο για την αγορά εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε: «Αύριο θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την COVID-19» και προσέθεσε ότι «τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Νωρίτερα, την είδηση της συμφωνίας μεταξύ Κομισιόν και Moderna έκανε γνωστή Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, ενώ πριν λίγες μέρες ένας άλλος αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται στην τιμή κάτω των 25 δολαρίων ανά δόση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Moderna ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φτάνει το 94,5%.

Τον Αύγουστο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Moderna είχαν ολοκληρωθεί με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για τη χορήγηση 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου με την προοπτική η ποσότητα αυτή να διπλασιαστεί.  

Να σημειωθεί ότι χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως εξετάζει την αδειοδότηση των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία μπορεί να λάβουν επείγουσα έγκριση ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο.

Στη συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech, η Κομισιόν δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους, αν και ανώνυμες πηγές κάνουν λόγο για deal αξίας κάτω από τα 19,5 δολάρια ανά δόση, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες για τα υπό δοκιμή εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac και Sanofi.

Ήδη η Pfizer έχει καταθέσει το αίτημα, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η Moderna και αμέσως μετά και η AstraZeneca. Λόγω του όγκου των κλινικών δεδομένων της φάσης 3 (αφορούν μέχρι και 44.000 εθελοντές), αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν ένας προς ένα για κάθε εθελοντή από ανεξάρτητες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του αμερικανικού (FDA), οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό.

Η διαδικασία αξιολόγησης όλου αυτού του όγκου κλινικών και εργαστηριακών δεδομένων θα απαιτήσει κάποιες εβδομάδες. Κατά συνέπεια ο χρόνος των πρώτων αδειοδοτήσεων υπολογίζεται προς τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Από την στιγμή που πάρουν την άδεια, τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, τα συγκεκριμένα εμβόλια αναμένεται να διατεθούν από την επόμενη ημέρα σε χιλιάδες ανθρώπους. Και αυτό καθώς οι τρεις εταιρείες που βρίσκονται πιο μπροστά από τις άλλες (Pfizer/BioNTech, Astra Zeneca, Moderna), έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες να τα παράγουν, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο liberal.gr o Αχιλλέας Γραβάνης. Η Pfizer έχει ήδη έτοιμες 20 εκατομμύρια δόσεις και αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο να ξεπεράσει τις 50 εκατομμύρια δόσεις. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από πλευράς Moderna.

AP Photo/Hans Pennink