Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβιβαστική πρόταση θα καταθέσει η Κομισιόν - Τι αναμένει η Ελλάδα

Συμβιβαστική πρόταση θα καταθέσει η Κομισιόν - Τι αναμένει η Ελλάδα

Μια πρόταση που θα «παντρεύει» τη πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας με αυτή των «Frugals», δηλαδή  της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας - οι οποίες αντιδρούν, αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Κομισιόν σύμφωνα με πληροφορίες του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινούμενη συμβιβαστικά, θα προτείνει ένα «μείγμα», αφενός της πρότασης του Ταμείου Ανάκαμψης του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου με επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αφετέρου της «Αντιπρότασης» των τεσσάρων χωρών, οι οποίες, με επικεφαλής τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτουν το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας να υπάρξουν μόνον επιστρεπτέα δάνεια.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η  Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασαν πρόταση η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις - και όχι ως δάνεια. Σε περίπτωση που το «πακέτο» Μέρκελ - Μακρόν εγκριθεί, η Ελλάδα αναμένει να εισπράξει ένα ποσό κοντά στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.  

Από την πλευρά τους οι τέσσερις χώρες η Αυστρία, η Δανία, τονίζουν ότι η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, πρέπει να είναι εφάπαξ και να περιορίζεται σε δύο χρόνια, και ότι οι ίδιες θέλουν να βοηθήσουν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε κοινή τους επιστολή Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία, η οποία διέρρευσε το Σάββατο 23 Μαϊου, προτείνουν ένα προσωρινό ταμείο με χρονική διάρκεια δύο ετών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Οι χώρες αυτές αντιτίθενται στην Γαλλογερμανική πρόταση καθώς όπως υποστηρίζουν οδηγεί έμμεσα στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Όπως αναφέρουν δέχονται την ανάγκη στήριξης των οικονομιών που βρίσκονται σε δυσχέρεια μέσω δανείων με χαλαρούς όρους ωστόσο δεν μπορούν να δεχθούν σε καμία περίπτωση ένα ταμείο που οδηγούσε σε διαμοιρασμό του χρέους και σε αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει να συσταθεί ένα προσωρινό ταμείο εκτάκτου ανάγκης, 2ετους διάρκειας, το οποίο θα χορηγεί δάνεια στις χώρες που τα έχουν ανάγκη με βάση συγκεκριμένες εκτιμήσεις γι’ αυτές και θα στοχεύει στους κλάδους οι οποίοι έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα.

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν προ ημερών η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία αντί για δάνεια προβλέπει επιχορηγήσεις προς τις πληγείσες χώρες 500 δις ευρώ. 

Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς υπερασπίστηκε εκ νέου στη Bild την κατάθεση μιας εναλλακτικής πρότασης μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. «Υπάρχουν 27 χώρες στο τραπέζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απολύτως σωστό να έχουν γνώμη και οι άλλες χώρες», τόνισε και πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα δυσανασχετήσει.

«Δεν νομίζω ότι έχω εξοργίσει πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ. Αντίθετα, υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία νομίζω ότι έχει σχεδιαστεί σωστά υπό την καθοδήγηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», όπως είπε.